Dit is Enschede

Alles wat je moet weten over Enschede

Stappen in Enschede na het rookverbod

Op 1 juli 2008 ging in Nederland het rookverbod in. In Enschede moest men er natuurlijk ook aan geloven. Horecaondernemers en bezoekers denken al een tijdje na over de alternatieven. Het afgelopen weekend was het dan echt zo ver. Het eerste weekend waarop het rookverbod van kracht was.

Wat is er nu daadwerkelijk veranderd in het Enschedese uitgaansleven?

Alleen aan tafel

Sinds het rookverbod zijn rokers niet meer te vertrouwen. Als niet roker wordt je op elk tijdstip alleen achtergelaten omdat zij zo nodig moeten roken. Heb je net lekker gegeten in een restaurant loopt je halve tafel leeg voor een shot nicotine. Of je zit in een café en midden in een goed gesprek (of tijdens wat slap ouwehoeren) lopen ze naar buiten. Meelopen is een optie maar als niet roker ben je wel de aangewezen persoon om de plaatsen bezet te houden.

Mijn advies: Zorg altijd dat in je gezelschap meer niet rokers zijn dan rokers.

Lege kroegen

Misschien kwam het ook wel door het redelijke weer van afgelopen weekend of door de vakantieperiode maar een aantal kroegen bleef lange tijd gewoon leeg. Er heeft zich duidelijk een verschuiving plaatsgevonden in de bezoekersaantallen van de meeste kroegen. De grote jongens lijken niet te veel schade te hebben maar de kleinere kroegen lijken publiek te verliezen.

Mijn advies: Geniet van de snelle bediening nu het nog kan. Over een paar maand zit iedereen weer binnen.

Op het terras roken maar dan wel binnen

Een aantal tenten hadden goed nagedacht over de nieuwe situatie. Deze tenten zijn vaak drukbezocht en het wil nog wel eens voorkomen dat er een rij voor de deur staat. Het zou dus geen goede situatie zijn om je klanten naar buiten te sturen om even te roken.

De meeste kroegen aan de Oude Markt hebben als voordeel dat ze een vrij groot terras hebben en dat een gedeelte van het terras grenst aan het pand. Aan de andere kant van een smal voetpad loopt het terras verder. Deze natuurlijke afscheiding wordt bij sommige kroegen al een tijdje gebruikt als entree. De ruimte op het terras bevind zich dus achter de entree.
Deze ruimte was nooit erg druk bezocht maar sinds afgelopen weekend hebben ze er wat asbakken neergezet en zijn dit de populairste stukjes terras van de Oude Markt.

Mijn advies: Laat iedereen iets soortgelijks doen. Zet een stuk van je terras af of bouw een dakterras. Het blijft gezellig en “fris” ruiken binnen. Daarnaast ben je de rokers niet om de drie minuten kwijt omdat ze zich weer in allerlei bochten moeten wringen om te kunnen roken.

Brak zijn

De grootste verandering in het stappen na 1 juli 2008 merk je pas de volgende ochtend. Voorheen werd je brak wakker en stonken jij, je kleren en je haar een uur in de wind. De geur die om je heen hing was vaak een aroma van shoarma (met of zonder knoflooksaus), alcohol, zweet en rook. Dit vertrouwde ensemble is echter voorgoed veranderd. Tegenwoordig stink je alleen nog maar naar shoarma (met of zonder knoflooksaus), alcohol en zweet.

Brak zijn zal nooit meer hetzelfde zijn…

Mijn advies: Doe je best en zorg dat meer shoarma eet (met of zonder knoflooksaus), meer alcohol drinkt en meer zweet dan ooit tevoren. Zo houden we het traditionele brak zijn enigszins hoog en veranderd er niet al te veel.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Dit is Enschede

Thema door Anders Norén