Dit is Enschede

Alles wat je moet weten over Enschede

Waarom er geen afslag Enschede centrum is

Volgens de Tubantia maakt Hans van Agteren van Burgerbelangen zich nogal druk over het feit dat er wel een afslag Almelo centrum bestaat en geen afslag Enschede centrum.

Bij eerdere navraag kreeg hij van Rijkswaterstaat als antwoord dat nergens in Nederland een afslag “centrum” wordt geplaatst. Nu Almelo wel een dergelijke aflsag heeft ontvangen wil van Agteren uitleg. Vreemd genoeg eindigt hij zijn betoog met de vraag: “Welke afslag heeft uw voorkeur en is technisch en praktisch gezien de beste optie,”. Zelf is hij dus niet overtuigd van welke afslag deze eretitel zou moeten dragen.

Volgens mij is de Enschedese verkeerssituatie zodanig dat geen enkele afslag het verdient om de titel “Enschede centrum” te mogen dragen.

Enschede oost

Afstand tot parkeren in centrum: 4,9 km

Misschien is afslag Oost wel de kandidaat die het minst geschikt is voor de titel “Enschede centrum” deze afslag ligt aan feitelijk niet eens aan de A35 maar aan het stukje N35 tussen Enschede en Duitsland in.

Daarentegen komen veel bezoekers die daadwerkelijk op zoek zijn naar het centrum van Enschede vanuit Duitsland. De eerste afslag die ze zullen tegenkomen is Enschede Oost. Misschien handig om ze dan maar meteen de Gronausestraat op te sturen. Waarschijnlijk levert het wel een verkeerschaos op op deze weg maar dat is het toch al op de Zaterdag.

Enschede West

Afstand tot parkeren in centrum: 5,9 km

Nog net iets verder van het centrum dan afslag Oost. Het voordeel is wel dat je groot deel van de nog af te leggen afstand via de Westerval kunt afleggen (en dus nog 100 kunt rijden). Vervolgens kun je vanaf hier zo de singel op rijden en dan via de Parkweg, de Ripperdastraat en de Boulevard de Van Heek garage in rijden. Het enige nadeel hiervan is dat je toch zeker 4 drukke kruispunten mee pakt en een flink stuk vast zult staan.

Enschede Zuid

Afstand tot parkeren in centrum: 2,4 km

Enschede Zuid lijkt de ideale afslag om Enschede Centrum genoemd te worden. De afslag ligt vlakbij het centrum. Wederom is het nadeel wel dat de weg vaak druk is.

De ligging tot het centrum is overigens wel enigszins vertekend. Je kunt namelijk niet bij Enschede zuid komen voordat je eerst Enschede Oost of West bent gepasseerd. Dus Wanneer we eerlijk zijn moet je vanuit het Westen komend verder rijden naar het centrum dan dat je via afslag West zou rijden. Wanneer je uit het Oosten komt moet je ook net zo veel afstand afleggen naar het centrum dan wanneer je via afslag Oost zou rijden.

Wanneer we dus de feiten op tafel leggen komen we tot de conclusie dat het niet veel scheelt welke afslag je pakt naar het centrum van Enschede. Wanneer het druk is sta je overal in de file en is het rustig kun je eigenlijk gewoon doorrijden.

Aanbeveling

Wanneer ik toch een aanbeveling zou doen om een afslag te nomineren tot “Enschede centrum” dan wordt het toch echt Oldenzaal zuid. Deze afslag van de A1 ligt 8,0 km van het centrum af. Wat niet veel verder is dan de overige afslagen. Daar komt nog eens bij dat je vanaf de afslag tot aan vlakbij het centrum 80 mag rijden. Tel daar bij op dat de kruisingen langs deze weg ook nog eens een stuk rustiger zijn en je bent een stuk sneller in het centrum.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Dit is Enschede

Thema door Anders Norén