Dit is Enschede

Alles wat je moet weten over Enschede

Rookverbod in de Enschedese horeca

In de Enschedese horeca (en in de rest van Nederland) mag je sinds vandaag (het rookverbod in de horeca gaat per 1 juli in) niet meer roken.

Dus roken in een restaurant of café is niet meer toegestaan. Voor de één is het rookverbod een klein drama voor de ander een zegen. Voor de verstokte verslaafden hebben wij aantal alternatieven opgesteld:

Het terras

Nu het nog goed weer is zullen veel rokers een plekje op het terras innemen om daar even t roken. Omdat in deze tijd van het jaar een groot gedeelte van het uitgaansleven zich op het terras afspeelt zal niemand veel problemen mee hebben. Er mag op een terras gerookt worden mits de bovenkant of ten minste één zijde open is. Ik kan geen terras in Enschede verzinnen dat dit niet heeft. Samen met alle terras heaters die er hangen kun je het als roker nog vrij lang warm houden op het terras.

Voordelen: bediening, gezelligheid, zit mogelijkheid, overdekt
Nadelen: Koud in de winter, kost geld

Een coffeeshop

Coffeeshops zijn een uitzondering op deze nieuwe wet. In coffeeshops mag nog wel gerookt worden mits de verkoop in een gescheiden ruimte plaatsvindt. Als roker kun je dus best eens een coffeeshop binnenlopen en een peuk opsteken. Wees wel zo netjes om de coffeeshop niet alleen te gebruiken als plek waar je even wilt zitten. Maar koop er ook eens wat. Pas wel op dat je, nadat je tegen je vriendin hebt gezegd dat je even gaat roken, niet drie uur later knetter stoned terug komt.

Voordelen: gezelligheid van mensen die stoned zijn, zit mogelijkheid, overdekt
Nadelen: Koud in de winter, kost geld, gezeur van mensen die stoned zijn, kost geld

Buiten

De simpelste manier om even te paffen is natuurlijk om naar buiten te lopen en een sigaret op te steken. Je kunt op elke hoek van de straat gaan staan. Misschien wordt het zelfs nog gezelliger bij de muur of in een portiek van de kerk (dan sta je tenminste droog als het regent)..

Voordelen: gratis en snel
Nadelen: Koud in de winter, niet overdekt, geen drankjes, mogelijkheid dat je niet meer naar binnen komt als het wat later op de avond is.

Iets anders roken

Het roken van tabakswaren wordt verboden in de horeca. Er zijn enkele alternatieve in de omloop. Deze mag je nog altijd gebruiken in de horeca. Je zou een super-smoker op de kop kunnen tikken, snuiftabak kunnen nemen of een paling kunnen roken.

Voordelen: je kunt binnen blijven
Nadelen: Je ziet er stom uit en het smaakt voor geen meter.

Creatieve horeca

Verschillende horeca gelegenheden gaan creatief om met het verbod. Elke steen wordt omgekeerd om te zien of men toch niet ergens binnen kan roken.
Er zijn meer oplossingen. Zo laste een café in Amsterdam elk uur een rookpauze in. Het personeel verlaat de zaal, zodat rokers een sigaret kunnen opsteken. En er zijn ook enkele cafés met een afgesloten rookruimte. Bij Frans op den Bult is zelfs de barruimte afgesloten zodat mensen in het café gewoon kunnen roken. Een soortgelijke constructie is in Deurningen echter afgekeurd. Een afgesloten rookruimte mag van de wet wel, een afgesloten barruimte niet.
Wanneer ik zelf horeca eigenaar zou zijn en mijn pand liet het toe dan zou ik zo snel mogelijk een dakterras openen. Lijkt me een goede oplossing.

Voordelen: je kunt gewoon binnen roken, bediening is aanwezig
Nadelen: Cafés worden opgedeeld en het lijkt me minder gezellig worden.

Stoppen

De makkelijkste oplossing is natuurlijk het stoppen met roken. Hoewel dit natuurlijk de nodige ongemakken tijdens het afkicken met zich mee zal brengen.

Voordelen: je kunt gewoon binnen roken, overdekt, bediening, goedkoop, gezond
Nadelen: –

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Dit is Enschede

Thema door Anders Norén