Wat er in Enschede afspeelt dat weten de meeste bezoekers hier wel. Zo niet dan is het natuurlijk hier allemaal te lezen. Maar wat ligt er nu allemaal om de stad heen?
Met de klok mee:
De vliegbasis Twente /Enschede airport Twente
In 1921 werd een stuk heide tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal geschikt gemaakt voor de vliegerij. Het idee om daar een commercieel vliegveld van te maken resulteerde in juli 1931 in de officiële opening van het Vliegveld Twente door burgemeester Bergsma van Enschede. Vanaf 1932 bestond er een dagelijkse vliegverbinding door de KLM tussen Twente en Schiphol. Deze bleef in stand tot aan de mobilisatie in 1939.
In mei 1940 bezette de Duitse Luftwaffe het vliegveld. Duitsland maakte er een complete Fliegerhorst van en breidde het uit tot 1600 hectare. Gedurende de bezetting waren diverse Luftwaffe eenheden op Twente gelegerd. In april 1945 bezetten de Engelse troepen vliegveld Twente en droegen het in november 1945 weer over aan de Nederlandse krijgsmacht. Tijdens de opmaak van de akte van overgave werd door de notaris per ongeluk de extra letter ‘H’ aan de naam Twente toegevoegd. Volgens de overlevering omdat hij te diep in het glaasje had gekeken. Sinds die tijd wordt vliegbasis Twenthe met een ´h´ geschreven.
Sinds de aankondiging van het Ministerie van Defensie, in 2003, dat de vliegbasis zal worden gesloten wordt gewerkt aan een doorstart van het civiele gedeelte van de luchthaven. Het laatste F-16 squadron (313) is in November 2005 overgeplaatst van vliegbasis Twenthe naar vliegbasis Volkel en het militaire deel wordt nu alleen nog gebruikt voor onderhoud en reparatiewerkzaamheden.
In januari 2006 is een rapport openbaar gemaakt waarin werd geconcludeerd dat de luchthaven rendabel gemaakt kan worden als volwaardige regionale luchthaven bij een groei in passagiersaantallen tot 3 miljoen passagiers op jaarbasis. Hoewel binnen een straal van zeventig kilometer (ongeveer een uur rijden) bijna vijf miljoen mensen wonen, lijkt dit onhaalbaar.
Rondom de vliegbasis is ligt een mooi natuurgebied. Momenteel is er nog een discussie gaande wat er moet gaan gebeuren met het terrein van de vliegbasis.
Lonneker
Ten zuidoosten van de vliegbasis ligt het dorp Lonneker. Hoewel op dit moment Lonneker in de schaduw ligt van Enschede en zelfs deel uitmaakt van de gemeente Enschede is dit wel eens anders geweest. Enschede werd tot 1884 geheel omsloten door de gemeente Lonneker. Een grappig detail is dat in het kadaster veel percelen hierdoor nog ingeschreven zijn onder Lonneker.
Lonneker is ook een stuk ouder dan Enschede en een gedeelte van deze historie is bewaard gebleven. Hierdoor heeft Lonneker een mooie dorpskern met enkele historische panden.
Momenteel staat Lonneker vooral bekend als een rustig en gezellig dorp. Lonneker staat enigszins bekend als een elitair dorp. Er staan veel grote huizen en het gemiddelde inkomen ligt hoger dan in de rest van de regio.
Het Sybrook
Tussen Lonneker en Oldenzaal ligt de Golf & Countryclub Het Sybrook. Deze golfbaan staat bekend als één van de mooiste maar ook meest elitaire baan van de regio. De baan is aangelegd in een gebied waar de begroeiing reeds aanwezig was. Hierdoor heeft de baan een veel landelijker en volwassener karakter dan veel andere banen waar de begroeiing met de aanleg van de baan is aangeplant.
Het Hoge Boekel
Aan de Noord-Oost kant van Enschede ligt het Hoge Boekel. Dit landelijke gebied loopt van Lonneker tot aan Glanerbrug. Door het gebied lopen enkele kleine wegen waardoor dit gebied vooral aantrekkelijk is voor toerfietsers e.d. In het gebied liggen enkele landgoederen van oude textielfamilies. Enkele van de tuinen zijn te bezichtigen. In het gebied ligt ook het speelpark en restaurant ’t Hoge Boekel.
Glanerbrug
Ten zuiden van het Hoge Boekel en ten oosten van Enschede ligt het grensdorp Glanerbrug. Glanerbrug is het grootste dorp dat bij de gemeente Enschede hoort. Het dorp is momenteel zo goed als vastgegroeid aan de stad Enschede. Glanerbrug is groot geworden als dorp waar Nederlandse grensarbeiders woonden ten tijde van de hoogtijdagen van de textiel. Daarnaast hebben de bewoners van Glanerbrug zich veel beziggehouden met het smokkelen van waren over de Duitse grens. Aan deze geschiedenis is al af te lezen dat de bewoners van Glanerbrug een andere achtergrond hebben dan bijvoorbeeld de bewoners van een dorp als Lonneker of Boekelo. De sfeer in het dorp is dan ook wat minder gemoedelijk. Vlak over de Duitse grens bij Glanerbrug ligt Gronau.
In en rondom Glanerbrug wordt momenteel erg veel gebouwd. Complete nieuwbouwwijken zoals de Eschmarke, Eilermarke en Eekmaat zijn hier verrezen.
Aamsveen
Onder Glanerbrug ligt het natuurgebied het Aamsveen. Dit unieke natuurgebied strekt zich uit van Oost tot Zuid Enschede. Tevens ligt er nog een groot gedeelte over de grens in Duitsland. Het gebied bestaat voornamelijk uit gras en heide met plassen en moerassen. Er wordt gestreefd naar het herstel van de vorming van Hoogveen.
Zuid Eschmarke
Het Aamsveen gaat richting Enschede geleidelijk over in landbouwgebied. Het gebied tussen het Aamsveen, Glanerbrug en de Zuidwijken van Enschede wordt vaak de Zuid Eschmarke genoemd. Dit gebied bestaat uit bossen en landbouwgrond.
Het Smalenbroek en Het Spik
Tegen de zuidwijken Wesselerbrink en het Stroinkslanden liggen de landgoederen het Smalenbroek en Het Spik. Deze gebieden zijn al eeuwenlang bewoond en bewerkt. Het landgoed komt al naar voren in documenten uit de veertiende eeuw. De laatste particuliere eigenaar was de familie ter Kuile. De villa op het landgoed Het Smalenbroek is nog steeds eigendom van de familie. De landgoederen lenen zich uitstekend voor wandelingen.
Groot Brunink
Een rustig landschap gelegen ten Zuiden van Enschede. Het natuurgebied bestaat uit bossen, houtwallen, wei- en bouwlanden, die elkaar afwisselen. Het natuurgebied bevat een aantal zandwegen. Op deze zandwegen kan vrij gewandeld worden. De Bruninksbeek die door de omgeving stroomt geeft het landschap nog meer afwisseling. In het gebied komen ook relatief grote hoogteverschillen voor.
Het Rutbeek
Ten Zuidwesten van Enschede ligt de recreatieplas het Rutbeek. ’s Zomers is het erg druk op het Rutbeek met zonaanbidders en mensen die verkoeling zoeken in het zwemwater. Naast zwemmen zijn er tal van andere mogelijkheden tot recreatie zoals surfen, de borstel ski baan en de waterskibaan. Ook de omgeving van het Rutbeek is mooi en bosrijk gelegen.
Usselo
Een klein dorp met zijn eigen kern. Naast het dorp ligt de Usseler Es. Er wordt al jaren discussie gevoerd over het al wel dan niet bebouwen van de Usseler Es.
Boekelo
Meer ten westen van Enschede ligt het dorp Boekelo. Boekelo is van oudsher een agrarisch dorp. Daarnaast heeft ook de textiel industrie in Boekelo zijn hoogtijdagen gevierd. Boekelo is erg bekend geworden door de zoutwinning. Het Boekelo’s tafelzout is in heel Nederland een begrip. In het landschap rondom Boekelo vind je overal de tekenen van de zoutwinning weer terug in de vorm van de karakteristiek zouthuisjes. Momenteel is in Boekelo de Grolsch fabriek gevestigd. Tussen Boekelo en het naburige Haaksbergen loopt een spoor waarop een stoomtrein loopt. Aan het eind van de zomer wordt in Boekelo de bekende military gehouden.
Twekkelo
Het buurtschap Twekkelo ligt tussen Enschede en Hengelo in. Het landschap van Twekkelo wordt bepaald door drie Essen en een aantal beken. Twekkelo bestaat al eeuwenlang uit een aantal landgoederen.
Hengelo
De tweede stad van Twente ligt vlak naast Enschede. Hengelo is in weze een andere stad dan Enschede. Hengelo heeft een industrieverleden met zware industrieën. Deze bedrijven zijn lang niet allemaal failliet gegaan zoals de textiel industrie waardoor Enschede groot is geworden. Hierdoor is de Economische positie van Hengelo stukken beter dan die van Enschede. Vooral enkele decennia geleden waren de verschillen groot. Als echte Enschedeër moet ik toch zeggen dat Enschede meer gezelligheid en uitstraling heeft. Vooral de cafes, restaurants en het winkelen staan er op een hoger niveau.
Drienerlo
Drienerlo is het oude Buurtschap ten Noord Westen van Twente. Momenteel is Drienerlo volledig opgeslokt door Industrieterreinen en De Universiteit.
De Universiteit
De Universiteit is een stad op zich. Met een eigen voorzieningen en een eigen cultuur. Ondanks deze afscheiding horen de universiteit en Enschede bij elkaar. De Campus rondom de universiteit is erg mooi aangelegd. Veel studenten willen er dan ook graag wonen.
Hof Espelo
Tussen de Universiteit en de vliegbasis ligt het Hof Espelo. Dit oude landgoed dateert al uit 1215. Later is het landgoed, zoals bijna elk landgoed rondom Enschede, bewoond geweest door fabrikanten.