Dit is Enschede

Alles wat je moet weten over Enschede

De markt van Enschede

De markt in Enschede is één van de grootste warenmarkten van Nederland. De aantrekkingskracht op de regio is dan ook enorm. Sinds de herstructurering van het Van Heekplein (het marktplein) is de markt een stuk overzichtelijker en ruimer opgezet.

Waar vind ik de Markt?

De markt wordt gehouden op het Van Heekplein in Enschede. Dit grote plein ligt in het zuiden van het centrum van Enschede. Vooral wanneer je via het Oosten, Zuiden of Westen arriveert is het niet te missen.

Er wordt op andere plaatsen in de gemeente ook markt gehouden:

  • Woensdagmorgen in Glanerbrug
  • Donderdagmorgen in Enschede zuid
  • Vrijdagmorgen in Boekelo
  • Vrijdagmiddag in Lonneker

Bekijk de plattegrond van Enschede »

Parkeren

Bezoekers van de Markt hebben geluk, de markt is namelijk bovenop een gigantische ondergrondse parkeergarage gebouwd. De uitgangen hiervan liggen dan ook op of om de markt. Parkeren is dus vaak geen probleem. Op zaterdag wil het echter nog wel eens voor komen dat deze parkeergarage vol zit. Vooral wanneer je wat later aankomt Of een parkeergarage vol zit wordt ruim van te voren aangegeven. Vervolgens wordt je dan naar een andere parkeergarage geleid (volg de P-route). Alle parkeergarages liggen op loopafstand van de markt.

Openingstijden

De Enschedese markt wordt elke dinsdag en zaterdag van 08.00 uur tot 17.00 uur gehouden.

Op bijzondere dagen wordt in het centrum ook markt gehouden:

  • Goede Vrijdag
  • 1 mei
  • 3 oktober
  • 1 november

Gebieden

De Enschedese markt is opgedeeld in verschillende gebieden. Veel dezelfde soorten kramen staan bij elkaar. Dit zorgt er voor dat de markt overzichtelijk en hygiënisch blijft. De markt is opgedeeld in: Bloemen & Planten, Vis, Groenten & Fruit en overige. Naast de markt bevind zich nog de zogenaamde dagmarkt. Dit gedeelte van de markt is dagelijks geopend.

Bloemen en planten

In de Noord Oostelijke punt van de markt vind je een grote verzameling kramen die bloemen en planten verkopen.

Vis

Voor de V&D vindt je de hoek waar alle viskramen staan. Hier kun je terecht voor een kibbeling, een lekkerbekje of een haring.

Dit gedeelte is favoriet bij erg veel toeristen (voornamelijk Duitsers).

Groente en Fruit

Tussen de V&D en de bijenkorf staan alle groente & fruit kramen. Hier valt niet veel meer over te vertellen dat het veel kramen zijn en dat ze regelmatig goede aanbiedingen hebben.

Overige food en non-food

Het grootste en centrale gedeelte van de markt is een verzameling van allerlei kramen die niet in de eerder genoemde categorieën vallen. Hier vindt je bijvoorbeeld de kaasboeren, delicatessenzaken, kleding en stoffen kramen en de bakkers.
Voor de ingang van de Bijenkorf staan ook alle snackkramen bij elkaar. Je vindt hier voornamelijk patatboeren en loempia kramen. Een goede plek dus om even wat te eten en om je heen te kijken.

Dagmarkt

De dagmarkt is een apart stukje markt dat iedere dag geopend is. De dagmarkt ligt aan de oostkant van de markt. Hier staan ene aantal grote kramen die je op iedere markt zou verwachten. Denk hierbij aan een visboer, een bloemenzaak, een snoepzaak, een kaasboer, een broodjeszaak, een tassenzaak en een snackkraam.

Persoonlijke favorieten

Ik loop natuurlijk zelf ook wel eens over de markt. Hoewel niet alles mij enorm aanspreekt zijn er enkele kramen waar ik graag ga winkelen.

Snackbar de Klanderij
Op de dagmarkt in Enschede (links van de V&D) staat een snackbar kraam. De producten zijn zoals je ze bij een snackbar kan verwacht. Je kunt er eventjes gaan zitten om je snack te eten hoewel het geen uitgebreid terras is. Over het algemeen een “gewone” snackkraam dus met één uitzondering en dat is de hamburger. Naar mijn mening maken ze hier namelijk de beste hamburgers van Enschede. Genoeg vlees, verse groenten en genoeg saus. Probeer hem eens.

Snackbar de klanderij
Dagmarkt
H.J. van Heekplein 60e
7511 HN Enschede
053-4313834

Pinna Zuid-Europese delicatessen
Een kraam die ik nooit over sla is de kraam van Pinna (overigens alleen op zaterdag aanwezig). Er worden hier olijvenverse tapenadessweet peppers, ambachtelijk bereide worsten en andere lekkernijen uit voornamelijk Italië verkocht. De eigenaar haalt zijn producten en ingrediënten rechtstreeks uit Italië. De verse producten worden de dag voor de markt persoonlijk door de familie bereidt.

Update:
Sinds kort heeft Pinna ook een broodjeszaak op de markt geopend. Er worden voornamelijk Italiaans belegde ciabatta’s verkocht. De broodjes zijn belegd met dezelfde authentieke ingrediënten als in de delicatessen kraam verkocht worden. Je vindt de broodjeskraam aan de Noordkant van de markt voor de WE.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Dit is Enschede

Thema door Anders Norén