Dit is Enschede

Alles wat je moet weten over Enschede

Afkeer van Duitsers?

Sinds een jaartje of 68 hebben we als Nederlanders collectief een afkeer van alles wat Duits is. Nu is de relatie met onze buren ook niet erg gemakkelijk geweest. Naast een oorlog hebben we natuurlijk ook menig voetbalwedstrijd van ze verloren. Toch denk ik dat in Enschede de verhoudingen anders liggen dan in de rest van Nederland. Ik denk zelfs dat we stiekem onze Oosterburen best wel aardig vinden.

Het eerste voordeel van onze buren ligt erg voor de hand. Omdat zij zo gek zijn op autorijden en de benzineaccijnzen wel laag weten te houden krijgen de benzinepompen hier vlak over de grens subsidie om de concurrentie aan te kunnen. Het gevolg hier van is dat wij onze Audi’s, BMW’s en Mercedessen tegen een gereduceerd tarief vol kunnen gooien.

Wanneer we niet in de auto zitten lusten we hier in Enschede best een drankje. Toevallig is het zo dat je vlak over de grens een paar flinke drankenhandels vindt die deze dorstlessers een stuk goedkoper aanbieden dan de slijters in onze eigen stad.

Gelukkig zijn er ook wat dingen in Enschede waarvoor de Duitsers naar Enschede komen om hun geld hier uit te geven. Ze overspoelen natuurlijk de warenmarkt op Zaterdag en de coffeeshops vlak over de grens lijken soms wel een McDrive langs de Autobahn. Natuurlijk allemaal inkomsten waar niemand hier problemen mee heeft.

Maar het voordeel is niet alleen financieel. Die Duitsers hebben namelijk ook een goed gevoel voor humor. Ik lach me namelijk elke keer weer dood als ik op zaterdag op het terras zit. Regelmatig loopt er weer een kudde Duitsers langs met plateauzolen en slechte kapsels. Prachtig vindt ik dat. Nog mooier wordt het wanneer ze net naar de coffeeshop zijn geweest en de weg “zum Bahnhof” proberen te vinden. Je hoeft ze niet eens de verkeerde kant op te sturen ze raken namelijk vanzelf de weg wel kwijt.

Een ander niet financieel voordeel van de Duitsers is dat ze toch echt wel goed zijn in wegen bouwen. Dankzij wegen zoals de Bundesautobahn 31 kun je een groot gedeelte van Nederland erg snel bereiken. En als ik het over snelheid hebt. Ik denk dat iedere Enschedeër met zijn nieuw aangeschafte auto eventjes Duitsland inrijdt om even te kijken of die topsnelheid uit dat boekje wel klopt.

Mijn eindoordeel over Duitsers is dus met namen positief. Ik durf dan ook met recht te zeggen: “Ich bin ein Gronauer”.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Dit is Enschede

Thema door Anders Norén