Dit is Enschede

Alles wat je moet weten over Enschede

Mangú top of flop?

Zoals ik al eerder schreef heeft Mangu haar deuren gisteravond geopend. Deze Enschedese deelnemer aan het RTL programma “Mijn Tent is Top” heeft een roerige eerste week achter de rug. Na de opening en de eerste uitzending kunnen we de eerste (voorbarige) conclusies trekken.

Het pand

Over het pand kan ik kort zijn: Het pand ziet er prachtig uit en is een aanvulling op de bestaande horeca op de Oude Markt. Het opknappen van het pand is ook nog eens in recordtijd gedaan. Mijn complimenten.

Max en Gina

Het duo is de eerste publiciteit niet helemaal zonder kleerscheuren doorgekomen. Je hoort en leest diverse discussie dat het stel onsympathiek en kakkineus zou zijn. Nu krijg je in Enschede nogal snel dit commentaar over je heen maar in dit geval lijkt het me niet geheel onterecht. Vooral de eerste indruk van een stel met beide een roze blouse aan, en een bijpassende sjaal voor hem, is volgens mij niet zoals je je hier moet profileren.

Het stel heeft duidelijk nog moeite om de juiste snaar te raken bij de lokale bevolking. Waar ze het volgens mij toch echt (op termijn) van moeten hebben. Momenteel geef ik ze nog het voordeel van de twijfel maar als ze niet snel wat sympathieker voor de camera verschijnen dan verliezen ze in ieder geval mijn sympathie.

De opening

De opening van het restaurant in Enschede zou een waar spektakelstuk moeten worden. Zelf heb ik er ook nog een blogje aan geweid. De opening was uiteindelijk matig te noemen. De salsa/latin-achtige band was zeker niet verkeerd en de ondersteunende optredens waren ook best aardig. De acts kwamen zeker niet boven het niveau uit van hetgeen vanuit de stad Enschede met grote regelmaat georganiseerd wordt.
Daarnaast was er een complete desinteresse vanuit Mangú en RTL voor wat zich buiten de zaak afspeelde. Max en Gina kwamen alleen naar buiten zetten om af en toe een peuk te roken. De beperkt toegestroomde toeschouwers kregen niets te zien van het spektakel wat beloofd was en taaiden al snel weer af. Het gevoel wat overheerst is dat Mangú haar deuren vooral heeft geopend om het ego van Max en Gina te strelen.

De plannen

Het plan om een horeca gelegenheid te beginnen in Enschede die uitsteekt boven de rest getuigt van lef en een vooruitstrevende mentaliteit. Enschede is inderdaad klaar voor wat anders dan de bistro’s en steakhouses die je om de oude Markt vindt. Juist een gevarieerd aanbod van horeca is wat een stad als deze het waard maakt om ‘savonds in rond te lopen. Ook het feit dat de prijzen wat hoger zijn dan gemiddeld hoeft ook geen enkel probleem te zijn. In en om de stad bestaan al jaren gelegenheden die erg hoog aangeschreven staan, de bezoekers van deze restaurants hebben geen problemen om voor de geboden kwaliteit te betalen.
De uitgesproken financiële verwachtingen zullen voornamelijk het eerste jaar met behulp van de gratis publiciteit van “Mijn Tent is Top” ook wel gehaald kunnen worden. Na een jaar begint de uitdaging pas echt. Lukt het Mangú om een dusdanig hoge bezettingsgraad te behouden en niet af te drijven?

Mijn advies

Hou vast aan het concept en doe waar je goed in bent. Vergeet echter niet dat je Toptent in Enschede staat en niet in Amsterdam. Tukkers zijn trots op hun afkomst en zullen hier ook naar handelen. Zorg dus voor goede lokale publiciteit. Doe dit door het wij-gevoel uit te dragen en investeer in de lokale banden daar zijn we hier erg gevoelig voor. Je hoeft geen Tukker te zijn maar je moet wel openstaan voor de lokale gebruiken (Hans Meyer zei ooit: “Ich bin ein Tukker”). Met de mindere opening en de rechtszaak tussen Grolsch en Heineken heb je hier een valse start gemaakt. Je kunt hopen dat het vanzelf over gaat maar je kunt er beter wat aan doen. Afgesproken?

Dan rest mij nog maar één ding te zeggen: Kiek’n Wat Wordt.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Dit is Enschede

Thema door Anders Norén