Dit is Enschede

Alles wat je moet weten over Enschede

De visie van Joop Munsterman

In 2003 werd de stichting FC Twente`65 failliet verklaard. Voor veel supporters een dieptepunt uit het bestaan van de club. Na een overeenkomst met de belastingdienst wordt het faillissement opgeheven en begint de club aan een plan om FC Twente weer in de lift te krijgen. Voorzitter Herman Wessels zette de club in de steigers en droeg het stokje begin 2004 over aan Joop Munsterman. Samen met Johan Plageman bouwt hij aan een elftal en aan de club met een duidelijke visie.

Na de verloren bekerfinale tegen FC Utrecht in 2004 zegt hij in een interview met P-talk: “Utrecht speelt ontzettend fysiek, Dat is een keuze. We willen niet zo spelen, maar ik vindt wel dat we een aantal karakterspelers moeten hebben (..). Dit elftal is gewoon de basis en elke nieuwe speler moet top zijn! Moet het elftal dus beter maken.” Even later in hetzelfde interview geeft hij aan dat het belangrijk is dat het stadion snel uitgebreid gaat worden. Hij geeft destijds al aan dat het om een uitbreiding van Vak-P en één lange zijde.

Tegen Voetbal international spreekt hij ook over de financiële huishouding van Twente: “FC Twente heeft er jarenlang op vertrouwd dat een financieel tekort werd afgedekt door een transfer. En als het echt niet anders kon sprongen de gebroeders Wessels wel bij. Daardoor creëer je een bepaalde luiheid. Je moet juist innoveren om verder te komen. (..) Ik voorzie in de toekomst geografisch verdeeld over Nederland zo’n acht clubs de toon gaan aangeven. Daarbinnen komt een top vier met Heerenveen, als die club over anderhalf jaar haar inkomsten heeft verdubbeld. Maar wat daar kan kan in Enschede zeker. Nu ook Utrecht, Roda, Groningen en Vitesse een stadioncapaciteit krijgen of al hebben van 20.000 of meer en ons qua inkomsten voorbijgaan komt Twente op een tweesprong: of een stadion realiseren van 25.000 mensen, aanhaken bij de top vier en de vijfde club van Nederland worden, of definitief kiezen voor een rol als middenmoter. Als ik heel eerlijk ben heb ik me daarvoor niet alle moeite op de hals gehaald. Ik ben voor de sprong voorwaarts.”

Wanneer hij vooruit blikt naar de toekomst ziet hij het op de korte termijn nog niet al te zonnig in. Er wordt ingezet op een plaats tussen plek 9 en 12 voor het seizoen 2004-2005. Het seizoen verloopt succesvoller dan verwacht. Aan de hand van Blase N ‘Kufo en Daniel Majstorovic wordt Twente uiteindelijjk 6e en grijpt op een haar na naast Europees voetbal.

Munsterman blijft bouwen aan de organisatie in het seizoen 2005-2006. Achter de schermen krijgen de plannen voor het nieuwe stadion vorm. Daarnaast wordt er aan het team gebouwd. Spelers als Touma, Zomer, El Ahmadi en Culina vinden hun draai steeds beter en Kennedy sluit aan. Onder leiding van Rini Coolen worden de Tukkers slechts 9e. Met behulp van de net ingevoerde play-offs weet Twente zich wel te plaatsen voor de Intertoto.

Aan het begin van het seizoen 2006-2007 krijgen de plannen van Munsterman steeds meer vorm. De begroting van Twente stijgt naar boven de 15 miljoen, spelers als Robbie Wielaert en Otman Bakkal worden aan de selectie toegevoegd en de plannen voor de bouw van de uitbreiding van het stadion zijn gereed. Munsterman wordt geïnterviewd door Twentevisie: “Wat ik wil? Zeventien topevenementen per jaar, een begroting van 23 miljoen euro en een plek in de top 6.” Grote woorden maar wel gebaseerd op een gezonde club met een voorzitter die weet waar hij heen wil, Sportief gaat het na een slechte start uiteindelijk ook uitstekend. Aan de hand van Fred Rutten bereikt de club de 4e plek. In de Play-offs verliest men van AZ maar UEFA cup voetbal is dan al veilig gesteld.

 

2007-2008 begint met een deceptie. In de UEFA cup wordt men in de eerste ronde uitgeschakeld door Getafe. Het elftal dat op enkele cruciale plaatsen gewijzigd is na het vertrek van Kennedy, Touma, Niemeijer en de huurllingen Bakkal en Aisatti is nog te slecht ingespeeld om de Spaanse subtopper te verslaan. Aankopen zoals Hersi, Denneboom, Engelaar, Elia en Huysegems brengen wel voldoende kwaliteit om een prachtig resultaat neer te zetten in de reguliere competitie. Na een uiteindelijke vierde plek wordt via de play-offs een plek in de Champions leaugue behaald. Niet alleen op het veld een prestatie van niveau maar ook van de organisatie. Het verlies van erg veel kwaliteit werd opgevangen met goed doordachte aankopen.

Het succes van Twente eist wederom zijn tol. Dragende spelers zoals El Ahmadi, Engelaar en Wilkshire worden weggekocht. Tot overmaat van ramp verruild ook trainer Fred Rutten Twente voor het Duitse Schalke ’04. Fred Rutten was in de visie van Joop Munsterman de technische man die de topsportklimaat in Enschede moest waarborgen.

Hoewel zijn visie een aantal deuken heeft opgelopen blijft Munsterman vast houden aan hetgeen waarvan hij weet dat dit werkt. Hoewel hij het verlies van Rutten niet had aan zien komen weet hij dat de rest van de organisatie goed staat. Het stadion en de begroting zijn flink vergroot en een groot deel van de technische staf is bij elkaar gebleven. Samen met deze groep gaat hij op zoek naar nieuwe spelers en een nieuwe trainer. Met een hogere begroting en gesterkt door de reputatie die de afgelopen jaren is opgebouwd worden spelers als Romano Denneboom, Cheick Tioté, Theo Janssen en Kenneth Perez aangetrokken. Daarnaast vindt hij in Steve McLaren in zijn ogen de perfecte opvolger voor Fred Rutten. Hoewel de media haar vraagtekens plaatst bij de keuze wordt er in Enschede niet getwijfeld. McLaren wordt in alle luwte gebracht en krijgt samen met de technische staf ruim de tijd om aan het elftal te bouwen. Nu halverwege het seizoen lijkt de keuze van Munsterman wederom de juiste te zijn, Twente staat op een verdienstelijke derde plaats in de competitie en doet nog mee in de KNVB beker en de UEFA cup.

Zoals hierboven te lezen valt zijn zowel Joop Munsterman en FC Twente de laatste jaren erg succesvol geweest. Met een flink hogere begroting en een uitzicht op nog meer sportieve ziet ook de toekomst er rooskleurig uit. Het lijkt er op dat de visie van Joop Munsterman de juiste is voor FC Twente.
Wanneer we deze visie onder de loep nemen zien we een aantal constante factoren binnen de visie van Munsterman.

Ten eerste heeft Munsterman steeds een sterk team om zich heen weten te verzamelen. Op het commerciële vlak timmert van Halst flink aan de weg en op het technische vlak heeft hij telkens gekozen voor trainers met een duidelijke visie ondersteund door een ervaren staf.

Met zijn team houdt Munsterman vast aan een goed doordachte lange termijn visie. Men is al jaren bezig met allerlei ontwikkelingen op verschillende vlakken. Meest in het oog springend is natuurlijk de uitbreiding van het stadion. Maar het feit dat men voor de oplevering al met een nieuwe uitbreiding bezig is spreekt ook boekdelen. Ook projecten zoals FC Twente Village en de jeugdopleiding zijn continu in ontwikkeling. Twente weet dat sportieve successen alleen komen wanneer men structureel aan de weg timmert op allerlei vlakken.

Twente heeft ook op het gebied van spelers de laatst paar jaar flink toegeslagen. Waar dragende spelers werden weggekocht werd er soms op verbazende wijze een vervanger gevonden. Spelers lijken bewust te kiezen voor het topsportklimaat dat bij Twente heerst. Zelfs notoire “moeilijke jongens” komen bij Twente terecht en ontpoppen zich als ware teamplayers.
Niet alleen spelers bij het eerste elftal kiezen spelers voor Twente maar ook bij de jeugdelftallen zijn er verschillende toptalenten die bewust voor de club kiezen.

Ten slotte kun je ook zeggen dat Munsterman een gezonde dosis geluk heeft gehad. Jeugdspelers braken op het juiste moment door en gekochte spelers bleken er soms vanuit het niets te staan. Waarschijnlijk zullen ook Twente en Munsterman sportief ooit mindere tijden meemaken en het geluk zal uitgewerkt lijken. Maar zolang Munsterman en FC Twente de ingeslagen weg aanhouden is heel Twente er zeker van dat de weg naar de top onomkeerbaar is ingeslagen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Dit is Enschede

Thema door Anders Norén