Dit is Enschede

Alles wat je moet weten over Enschede

De Oude Markt is te klein!

De huldiging van FC Twente op de Oude Markt was een groot feest. Duizenden mensen waren toegestroomd om het elftal te bedanken voor een prachtig seizoen en om het behalen van de voorronde voor de Champions League te vieren.

Enkele weken eerder werd op hetzelfde plein Koninginnedag gevierd. Ook een gezellig feest waar veel mensen op af komen.

Beide feesten hebben twee dingen gemeen: Ze werden beide voornamelijk op de Oude Markt gevierd en het was bij beide feesten erg druk.

Is er wat mis met de Oude Markt?

De Oude Markt is een parel in de binnenstad van Enschede en dus ook de uitgelezen plaats om dergelijke activiteiten te vieren. Toch kun je enkele vraagtekens plaatsen bij de praktische indeling van het plein.

Wanneer we de plattegrond bekijken zien we dat het plein nogal een rare vorm heeft. Centraal op het plein staat de Grote Kerk.
Het probleem met grote evenementen komt vooral doordat er dan een podium voor de kerk geplaatst wordt. De ruimte die overblijft voor het podium is dan nog zeer beperkt.

Een bijkomend probleem is dat de horeca gelegenheden die niet op de Oude Markt zitten zich concentreren in de steegjes rondom de Oude Markt. Vooral met evenementen zijn deze straatjes niet geschikt om mensen op te vangen en zodoende de drukte op de Oude Markt te verkleinen. Eigenlijk is de Oude Markt gewoon te klein geworden voor Enschede.

Wanneer er weer een groot evenement is, en de gemeente Enschede wil iedereen de kans geven om hierbij aanwezig te zijn, zal er een alternatief gezocht moeten worden.

Het Van Heekplein

De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk het Van Heekplein. Dit plein ligt Op een steenworp afstand van de Oude Markt en is veel groter. Daarnaast heeft het nog als “voordeel” dat er geen kerk in het midden staat die het zich belemmerd. Het probleem met het Van Heekplein is echter dat het geen horecaplein is maar een winkelplein waarop twee keer per week de warenmarkt wordt gehouden. De lokale horeca in Enschede zou het niet kunnen waarderen wanneer alle evenementen niet meer bij hun in de voortuin werden georganiseerd maar een kilometer verderop.

De Klokkenplas

Een andere alternatief zou zijn om de Oude Markt wat meer ‘ruimte’ te geven. In Enschede heeft men al vergaande plannen om de klokkenplas meer bij de Oude Markt te betrekken. Volgens mij is dit een goed plan. De Klokkenplas is namelijk al jaren een vergeten uithoek van de binnenstad dat een gigantische potentie heeft. De klokkenplas heeft naast potentie ook een aantal problemen. Ten eerste is er bijna geen ruimte voor horeca op dit plein. Bijna alle panden die zich zouden lenen voor een horecabestemming zijn winkelpanden. Deze panden liggen ook nog eens met de achterkant tegen de klokkenplas aan en met de voorzijde richting de Haverstraatpassage. Tegenover deze panden kijk je tegen de zijkant aan van het stadhuis. Door deze vorm van bebouwing is het plein erg stil en heeft het niet een erg mooi aangezicht.

Een oplossing voor het gebrek aan geschikte panden aan dit plein kan niet zo snel gevonden worden. Er zijn al enige tijd plannen om de Van Heek villa die aan dit plein ligt een horeca bestemming te geven. Dit zou het plein (en de in mondjesmaat aanwezig horeca) een enorme boost kunnen geven. Maar de klokkenplas kan pas echt een klein broertje van de Oude Markt worden wanneer er rigoureuze maatregelen worden genomen en er een aantal horeca panden met terras bijkomen.

De Jacobusgang

Aan de Noordzijde van de Oude Markt ligt de Jacobuskerk verscholen. Achter deze kerk is een klein pleintje te vinden wat grenst aan zowel de walstraat als aan de Oude Markt. Ik begrijp niet waarom dit verloren pleintje geen horeca bestemming krijgt. Het zou een prachtige overgang vormen tussen deze twee gebieden waar de Horeca toch al goed ontwikkeld is. De panden rondom dit plein hebben kunnen zonder al te veel inspanning omgebouwd worden tot horecagelegenheid.

Door de Jacobusgang en de Klokkenplas een ander aangezicht te geven zal Enschede twee prachtige pleinen rijker kunnen zijn. De negatieve uitstraling die de pleinen nu hebben zal verdwenen zijn. Verder zal de Oude Markt op topdagen iets rustiger zijn omdat op deze pleinen ook voldoende ruimte is om iets te organiseren en zodoende een heleboel mensen op te vangen. Doordat de pleinen grenzen aan de Oude Markt wordt het uitgaansgebied een stuk groter maar blijft het overzichtelijk en compact.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Dit is Enschede

Thema door Anders Norén