Verhuizen, vaak is het verhuizen zelf niet het allerleukste, maar is het het meer dan waard. Dat het verhuizen niet leuk is, is vaak omdat het simpelweg erg veel werk is. Als eerste zul je dan natuurlijk denken aan het fysieke harde werken zoals het in- en uitladen van dozen, het tillen van een bank en het hoge tempo waarin het vaak moet. Naast dit fysieke onderdeel is er ook nog het ‘’bureaucratische’’ deel. Bij het verhuizen komen namelijk erg veel financiële dingen kijken, denk bijvoorbeeld aan je hypotheek, maar ook aan het afsluiten van verzekeringen. Er zijn erg veel verzekeringen, denk bijvoorbeeld aan een inbraakverzekering en een brandverzekering, en zelf zul je vaak de afweging moeten maken welke er nodig zijn en welke niet.
De stenen verzekeren
Omdat er zoveel verschillende verzekeringen zijn, zie je bijna door de bomen het bos niet meer. Niet elke verzekering is namelijk voor jouw relevant of vind jij zelf het risico waard. Niet over alle verzekeringen heb jij zelf iets te zeggen, net zoals bij een auto- of zorgverzekering, kan het zijn dat voor jou bepaald wordt dat je een type verzekering moet afsluiten. Dit kan de hypotheekverstrekker van je nieuwe huis je ook opleggen: de opstalverzekering. Een opstalverzekering is een verzekering die eigenlijk het gehele huis verzekert. Mocht er iets gebeuren, dan zorgt deze verzekering ervoor dat je een nieuw huis in dezelfde staat en op dezelfde plek zou moeten kunnen bouwen. Voor de hypotheekverstrekker is dit een erg fijn idee aangezien het dan zeker is dat er een huis zal staan die als onderpand kan functioneren.
Een huis heeft meer dan stenen
De opstalverzekering dekt alleen het huis zelf en alles wat er aan vast gebouwd is. Als er iets zal gebeuren wordt in dit geval dus alleen de woning zelf vergoed. Om toch alles verzekerd te hebben is het verstandig een inboedelverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de spullen in je huis in tegenstelling tot het huis zelf. De hypotheekverstrekker heeft hier geen belangen bij, dus deze zal dit dan ook niet verplichten. Ook zijn er geen andere partijen die een inboedelverzekering verplichten, maar wel kan het slim zijn om het zelf te doen. Op deze manier zul je in staat zijn als er iets geks is gebeurt de klap toch op te kunnen vangen.
Een goed voorbereide student
Zo’n inboedelverzekeringen is bijvoorbeeld voor studenten ook erg relevant. Als je namelijk op kamers gaat, zal de eigenaar van het pand als het goed is het pand zelf verzekeren. Denk hierbij dus aan het gehele gebouw inclusief de kamer die jij huurt. Maar hier geldt hetzelfde als wanneer het je eigen huis is; de inboedel staat hier los van. Als student zul je dus om jezelf in te dekken ook kunnen overwegen een inboedelverzekering af te sluiten. Dit kan ook voor relatief lage tarieven, waardoor het voor studenten ook te betalen is naast de vele andere kosten ten opzichte van het magere inkomen voor zover ze die al hebben.
In het ergste geval
Naast de inboedel- en opstalverzekeringen, kan het ook erg verstandig zijn een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Mocht er namelijk een conflict komen met bijvoorbeeld buren, dan zul je altijd recht hebben op juridische hulp. Natuurlijk hoop je deze en de andere verzekeringen niet nodig te hebben, maar het kan wel erg verstandig zijn voorbereid te zijn op het ergste om grote financiële tegenslagen goed op te kunnen vangen.