Nederland wordt vaak beschouwd als een kaasland. In Nederland wordt veel kaas geproduceerd. Daarom is kaas ook een belangrijk product voor de export. Op veel gerechten wordt kaas ook gebruikt als belangrijk ingrediënt. In dit artikel ga ik meer informatie delen over kaas.
Hoe wordt kaas gemaakt?
Kaas wordt gemaakt van melk van veel dieren. De meeste gevallen van koeien-, geiten- en schapenmelk. In sommige gevallen wordt het ook gemaakt van buffel- en paardenmelk. De hoofdingrediënten van kaas zijn vocht, eiwit en vet. Het vochtgehalte zorgt voor drie soorten kazen; harde kazen, zachte kazen en smeerkaas.
Kazen verschillen in rijpingsduur. De rijping van kaas duurt van vier weken tot één jaar. Hoe langer een kaas rijpt hoe meer smaken worden gevormd. Door de rijpingsduur van een kas aan te geven hebben verschillende kazen namen gekregen:
Jonge kaas heeft een rijpingsduur van 4 weken
Jong belegen heeft een rijpingsduur van 8 – 10 weken
Belegen heeft een rijpingsduur van 16 – 18 weken
Extra belegen heeft een rijpingsduur van 7 – 8 maanden
Oude kaas heeft een rijpingsduur van 10 – 12 maanden
Deze processen worden gedaan op kaasboerderijen. In Zuid-Holland en Utrecht heb je de meeste kans om kaasboerderijen te vinden. Hier zitten kaasboeren dit gespecialiseerd zijn in het maken van kaas. Jaarlijks wordt er ruim 800 miljoen kilo kaas geproduceerd in Nederland.
Verschillende soorten kaas
Kaas is niet alleen in Nederland bekend, maar het is een wereldwijd product. Bijna elk land kent zijn eigen kaassoorten. Het ene land kent een stuk meer kaassoorten dan de ander. Sommige kazen zijn wereldwijd bekend. Hierbij kun je denken aan de volgende kaassoorten:
Brie afkomstig uit Frankrijk
Cheddar afkomstig uit Groot-Brittannië
Feta afkomstig uit Griekenland
Gorgonzola afkomstig uit Italië
Mozzarella afkomstig uit Italië
Parmezaanse kaas afkomstig uit Italië
Kaas voor verschillende gelegenheden
Echte kaasliefhebbers weten dat veel gelegenheden vragen om een stuk kaas. Kaas kan bijna nooit fout gaan als eten. Bij het ontbijt, lunch, avondeten, op een feestje of op een andere gelegenheid. Kaas wordt vaak gebruikt als hapje op feestjes. Zo kun je verschillende kazen op brood of toastjes doen en natuurlijk zie je altijd de blokjes op tafel liggen. Bij catering bedrijven kun je ook vaak een borrelplank bestellen waar al kaas bij op zit. Verder kun je kaas ook altijd bij de supermarkt of de kaasboer halen. Mijn voorkeur gaat uit naar de kaasboer. Zelf haal ik kaas altijd bij kaaswinkel Almelo. Bij kaaswinkels kun je naar mijn mening altijd de lekkerste kazen kopen.