Dit is Enschede

Alles wat je moet weten over Enschede

Enschede en het EK

Enschedese straten kleuren oranje, wanneer het Nederlands elftal moet voetballen is het stil op straat. De Oude Markt viert feest wanneer onze jongens een overwinning hebben behaald. Kortom het EK is weer begonnen. Ook inwoners van Enschede doen massaal mee aan de oranje gekte.

Dit artikel geeft een mooi overzicht over de (kleine) link die Enschede heeft met het EK. Enschede en het EK de feiten:

Spelers

Een hand vol spelers heeft in de periode dat ze in Enschede voetbalden het Nederlands elftal gehaald. Tot voor kort had geen enkele speler onder contract bij FC Twente een wedstrijd gespeeld op een EK. Orlando Engelaar bracht hier onlangs met zijn basisplaats tegen Italië verandering in.
Wanneer we kijken naar buitenlandse spelers moeten we ook de conclusie trekken dat Engelaar de enige is die het EK heeft weten te behalen terwijl hij in Enschede speelde. Spelers als Faso, Nagy, Samardciz, Mrkela, Nielsen, Lipponen, Sumiala, Majstorovic, Thoresen, N’Kufo, Gakhokidze hebben dit nooit voor elkaar gekregen.

De enige geboren Enschedeeer die ooit op een EK eindronde is Sander Westerveld. Hij speelde tijdens de poulefase van het EK 2000 in Nederland. Hij viel tegen Denemarken en Joegoslavië in voor Edwin van der Sar en speelde tegen Frankrijk de hele wedstrijd. Nederland werd dat toernooi uitgeschakeld in een krankzinnige wedstrijd tegen Italië.

Youri Mulder is dan niet in Enschede geboren maar hij is wel onlosmakelijk met Enschede verbonden. Naast het feit dat hij er speelde en zelf even trainer was woont hij nog steeds in Enschede. Hij speelde in 1996 vanaf de 80e minuut mee tegen Frankrijk. Nederland werd in deze wedstrijd na strafschoppen uitgeschakeld.

Speelstad dichtste bij Enschede

Tijdens het EK in 2000 werd het EK voor het eerst in Nederland gespeeld. Enschede was destijds geen speelstad. De EK wedstrijden die het dichtste bij Enschede zijn gespeeld zijn destijds in Arnhem gespeeld. Oranje speelde geen wedstrijden in Arnhem

Wedstrijd en doelpunt van Oranje dichtste bij Enschede

In 1988 was het Parkstadion in Gelsenkirchen een stadion waar wedstrijden werden afgewerkt. Gelsenkirchen ligt een goede 10 kilometer verder van Enschede dan Arnhem. Gelsenkirchen is de plek het dichtste bij Enschede waar Oranje ooit speelde en scoorde. Op 18 juni 1988 speelde Oranje het EK duel tegen Ierland. Wim Kieft scoorde het enige doelpunt in de 82e minuut. Oranje kwalificeerde zich door dit doelpunt voor de volgende ronde en werd uiteindelijk Europees kampioen.

Nederlaag van Oranje het dichtste bij Enschede

Op het EK van 1988 verloor Oranje de eerste wedstrijd in de poulefase van Rusland. Deze wedstrijd werd gepeeld in het Müngersdorfer Stadion in Keulen. Wanneer we ook verloren penaltyreeksen meetellen was de verloren reeks tegen Italië in 2000 de dichtstbijzijnde nederlaag. Deze wedstrijd werd gespeeld in Amsterdam.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Dit is Enschede

Thema door Anders Norén