Dit is Enschede

Alles wat je moet weten over Enschede

De feiten en fabels over afval scheiden op een rij

 

 

Afval scheiden; Nederlanders denken over het algemeen dat ze het goed begrijpen, maar dat is niet altijd zo. Toch zijn we vaak stellig van overtuigd dat we het afval goed scheiden.

Het niet goed scheiden heeft grote consequenties! Doordat je de restafval samen met de tuinafval in de container doet ontstaat er een gigantische afvalberg. Op deze manier houden wij niet genoeg verbrandingsinstallaties over om alles te verbranden. Hierdoor moet een nieuwe installatie gebouwd worden, wat ontzettend veel geld kost.

Om nog maar over het milieu te zwijgen! Het scheiden van afval voorkomt onnodige bomenkap en de productie van katoen (voor kleding). Ook jij gaat het merken in je portemonnee! De afvalstoffenheffing gaat flink omhoog, net als de prijs voor consumptiegoederen.

In dit artikel lees je daarom de belangrijkste feiten en fabels over afval scheiden op een rij, zodat je milieu helpt en je voordeliger uit bent!

Hoort glas wel in de glasbak?

Het scheiden van afval is ontzettend lastig. Ook voor deskundigen is het nog altijd lastig of het soort glas wel of niet in de glasbak hoort.

Je hebt namelijk zoveel soorten materialen. Zo heb je meer dan honderd verschillende soorten glas. De helft hiervan hoort in de glasbak, terwijl het andere gedeelte bij restafval thuishoort.

Denk bijvoorbeeld aan kristalglas. Het is lastig te bepalen of iets daadwerkelijk kristalglas is. Om dat te controleren moet je een ping maken, maar ook hier zit een verschil van perceptie. Het blijft ontzettend lastig om afval goed te scheiden.

Waar hoort jouw afval?

Het afval kan grofweg ingedeeld worden in glas, papier, tuinafval en plastic.

Het grootste gedeelte van het glas, ongeveer 80 procent, moet gescheiden worden ingezameld. Een uitzondering vormen vuurvast glas, kristal en ramen, omdat dit soort glas een andere samenstelling hebben. Ook kurken en deksels mogen in de glasbak.

De meeste papier en karton hoort in de papierbak. Van gerecyclede papier en karton kan er weer nieuw papier gemaakt worden. Naast papier en karton kunnen ook nietjes en paperclips in de papierbak.

Ook groente-, tuin en fruitafval dient gescheiden te worden ingezameld. Van dit afval wordt uiteindelijk compost of gas van gemaakt. Ook andere etensafval en koffie mogen bij de tuinafval.

Tot slot het plastic. Als je plastic afval hebt is het aan te raden om dit te scheiden. Plastic afval wordt uiteindelijk verwerkt om flessen en emmers te maken. Het plastic hoef je niet per se schoon te maken. Wel is het belangrijk dat de verpakking zo leeg mogelijk is.

Actief aan de slag met afval scheiden

 

Wil je zelfstandig afval scheiden? Bekijk eerst of je alles aanwezig is om je afval goed te kunnen scheiden. Voor zowel bedrijven als consumenten is het soms belangrijk om een container te bestellen.

Bedenk ook goed hoeveel kubieke meter je nodig hebt. Als je klein tuinafval wilt scheiden is drie kubieke meter voldoende. Voor groot afval of complete verbouwingen is tien kubieke meter geschikt. Vraag gerust naar de leverancier om de juiste afmeting te bepalen!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Dit is Enschede

Thema door Anders Norén