Dit is Enschede

Alles wat je moet weten over Enschede

Belangrijke informatie bij een eetstoornis

 

Heb jezelf een eetstoornis? Of is er iemand in de omgeving die dit (waarschijnlijk) heeft? Dan is het al ontzettend moedig dat je informatie hierover opzoekt. Hieronder lees je belangrijke informatie bij een eetstoornis, zoals hoe je een eetstoornis herkent en het nut van een behandeling bij een kliniek in Zuid-Afrika. In dit artikel staat stil bij mensen die last hebben van ondergewicht en laat overgewicht buiten beschouwing.

Hoe herken je een eetstoornis?

 

Allereerst is een eetstoornis een mentale kwestie. Degene heeft een verkeerd zelfbeeld en streeft een onredelijke gewichtsnorm na. Hij of zij is dan ook te vaak bezig met eten. Zo stelt hij/zij (stiekem) een dieetplan op en let het betreffende persoon bij alles op wat hij binnenkrijgt.

Dit uit zich met name in het overslaan van maaltijden, het eten opdelen in kleine proporties en het weigeren niet mee te eten.

Hoe maak je een eetstoornis bespreekbaar?

 

De bovenstaande vraag is zowel bij de omgeving als de betreffende persoon een gevoelig punt. Indien je het opvalt dat iemand te weinig eet moet je vooral niet oordelend het gesprek in gaan. Kies ten eerste een geschikt moment uit, waarbij degene op zijn gemak voelt. Vooraf moet je met degene dusdanig een band hebben opgebouwd dat het voor hem vertrouwd aanvoelt om hierover te praten. Wel moet je tot de kern van het probleem komen. Geef aan dat je je zorgen maakt en stel je hiervoor begripvol op. Probeer te achterhalen wat de achterliggende oorzaak is. Plan vervolgens een afspraak in bij een afkickkliniek, want voor eetproblemen is echt specialistische kennis nodig. Zij stellen een behandelplan. De kans is dan heel groot dat het streefgewicht weer wordt bereikt.

Welke eetstoornis heb ik?

 

Op internet vind je verschillende persoonlijkheidsonderzoeken, die jou een uitkomst geven. Kies bij voorkeur twee of drie vragenlijsten uit. Zo weet je bijna zeker welke eetstoornis je hebt!

Grofweg heb je anorexia nervosa, boulimia nervosa en de overige, niet nader omschreven variant. Bij anorexia nervosa heb je structureel ondergewicht en heb je de angst om steeds aan te komen. Mensen die anorexia nervosa hebben braken vaak en gebruiken middelen om het eten weer snel uit het lichaam te krijgen.

Bij boulimia nervosa verandert je lichaamsgewicht niet, maar heb je desondanks wel een eetstoornis. Je wisselt hierbij het afvallen af met eetbuien en braken. Bij anorexia nervosa heb je een lange tijd last van ondergewicht, terwijl dit bij boulimia veel minder te meten is.

Als je echt een goede diagnose wilt hebben is het aan te raden om naar een huisarts of een afkickkliniek te gaan.

Eetstoornis bij een man

Hoe kan je het beste laten behandelen?

 

Uiteraard speelt het advies van de huisarts en de afkickkliniek een cruciale rol, maar het is zeker te overwegen om je te laten behandelen in een kliniek in Zuid-Afrika. Voor alle regio’s, dus ook voor regio Enschede, zijn er afkickklinieken en huisartsen in de buurt.

Het grote voordeel is dat je in een totaal andere omgeving belandt, waardoor de kans van slagen wordt vergroot. Tijdens de behandeling in Zuid-Afrika krijg je verschillende lessen en heb je voldoende tijd om je te ontspannen. Afkicken in Zuid-Afrika is niet alleen maar pijn leiden. Het is ook een moment om het prachtige land te verkennen!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Dit is Enschede

Thema door Anders Norén