Dit is Enschede

Alles wat je moet weten over Enschede

Laat Twents voor je spreken

Het Brabants en Limburgs klinkt zangerig. Wanneer je Fries spreekt dan ben je trots op je afkomst. Spreek je Rotterdams, Amsterdams of Hagenees dan kom je uit de ‘grote’ stad. Maar wat nou als je Twents spreekt? Vaak wordt er over ons taaltje een beetje lacherig gedaan. Je krijgt van die standaard opmerkingen over Colaaaaaaa en Almelooooooo. Maar is het nu een nadeel dat je Twents spreekt of is het juist een voordeel?

Nadelen van het Twents

Buiten en zelf binnen de regio vindt men het Twents een beetje onverschillig en zelfs dommig klinken. Met een Twentse tongval wordt je in het nationale zakenleven niet als representatief gezien. Kortom het is geen pretje als je (alleen maar) Twents kan praten.

Het verschil in taal kan ook communicatie stoornissen tot gevolg hebben. Ik heb jaren gedacht dat woorden als glip, soppen en stippen door iedereen werd begrepen. Meestal kom je er wel uit maar het kan wel eens vreemde situaties tot gevolg hebben.

Voordelen van het Twents

Gelukkig kleven er niet alleen maar nadelen aan het Twents. Wanneer je Twents praat op de juiste momenten kun je het zelfs voor je laten ‘werken’.

Een duidelijk voordeel van het Twents is het feit dat het altijd een band schept met andere Tukkers. Wanneer je in het buitenland bent en iemand hoort ook maar een beetje aan je dat je uit Twente komt dan kun je meteen de vraag “Woar kom ie vot dan” verwachten. Echt een ideale ijsbreker. Je hebt meteen een band met iemand en ook meteen wat om over te praten.

Wanneer je vervolgens met je nieuwe Twentse vrienden snel wat wilt overleggen in het bijzijn van anderen doe je dit natuurlijk lekker onduidelijk in het plat. Zo heb je een voordeel op je gesprekspartners aangezien zij geen flauw idee hebben waar je het over hebt.

Ook wanneer je geen Tukkers tegen komt kan het Twents spreken een voordeel zijn. Je zult je uitspraken iets gedoseerder en met minder accent kunnen gebruiken maar je kunt je er wel mee onderscheiden van de massa. Hoe vaak ik al wel niet de bijnaam “Tukkertje” en “Enschede” had na een weekje in het buitenland is al bijna niet meer te tellen.

Hoe ga je er mee om?

Wanneer iets zowel nadelen als voordelen heeft moet je je zwaktes verbergen en je sterke punten uitbuiten. Daarom praat ik in veel situaties niet anders dan ik altijd doe. Ik zwak hoogstens mijn Twents wat af op het moment dat mensen mij echt moeten verstaan.

Wanneer mensen mij op het eerste gezicht dom vinden door mijn Twentse tongval doe ik wat elke Tukker in de geschiedenis altijd heeft gedaan: Ik kijk de kat uit de boom. Op het moment dat puntje bij paaltje komt kun je door onderschatting van de andere partij jezelf in een goed daglicht stellen.

Hoe anderen ook over mijn taalgebruik denken en wat voor oordelen ze er ook aan hangen. Ik ben trots op mijn afkomst en wie ik ben. Ik probeer daarom ook niet mijn taalgebruik te veranderen maar ik probeer juist de negatieve associatie die het oproept weg te nemen. Misschien niet de weg van de minste weerstand maar gelukkig sta ik niet alleen. “Grote Tukkers” als Herman Finkers en Johan Nijenhuis timmeren flink aan de weg om het Twents te promoten.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Dit is Enschede

Thema door Anders Norén