Dit is Enschede

Alles wat je moet weten over Enschede

5G is binnenkort voor iedereen beschikbaar

 

De komst van 5G heeft in Nederland voor de nodige opschudding gezorgd. Techexperts prijzen de vijfde generatie weliswaar voor zijn snelheid en datacapaciteit, maar velen protesteren echter tegen de komst van 5G. Zij menen dat 5G slecht is voor de volksgezondheid en denken zelfs dat de straling corona veroorzaakt.

De laatste dagen vliegen om de haverklap zendmasten in brand en zijn er protesten in Den Haag. Maar zijn deze protesten ook terecht? Wat zijn de werkelijke voor- en nadelen van 5G? En wanneer kan je 5G voor je sim only of prepaid gebruiken? Je leest het allemaal in dit artikel!

Is 5G slecht voor je gezondheid?

 

De elektromagnetische straling zouden je gezondheid kunnen schaden. Om deze schade te beperken heeft de overheid richtlijnen opgesteld om deze zogenaamde blootstellingslimieten niet te overschrijden.

Wetenschappers over de gehele wereld hebben in 2017 een brandbrief naar de Europese Unie verstuurd. In die brief geven zij aan dat de uitrol van 5G zorgt voor een toename aan elektromagnetische straling. Volgens de onderzoekers is deze straling schadelijk voor mensen. Wel geeft de meerderheid aan dat de overheid met de blootstellingslimiet de schade voldoende heeft beperkt.

Het Kennisplatform Elektro Magnetische Velden kan op dit moment nog niet aantonen dat de elektromagnetische stralen schadelijk zijn voor je gezondheid. Op dit moment zijn er onvoldoende gegevens om te bewijzen dat 5G schadelijks is voor de gezondheid. Je kan pas onderzoek uitvoeren als het 5G-netwerk volledig is uitgerold, want dan kan je mensen op de langere termijn gaan volgen.

Op social media circuleren er geruchten dat er een verband is tussen 5G en corona. Daar is echter geen enkel bewijs voor. Dit wordt dan ook bevestigd door de wetenschappers en andere overheden, die met klem benadrukken dat 5G en corona los van elkaar staan.

Wat zijn de voor- en nadelen van 5G?

 

Een van de grootste voordelen aan het 5G-netwerk is de snelheid. Hierdoor kan je ongeveer tien keer meer data in dezelfde tijd versturen en ontvangen dan met een 4G-netwerk.

Verder worden in de toekomst veel meer apparaten met dit netwerk ondersteund dan met 4G. Waar op dit moment honderdduizenden apparaten per vierkante kilometer verbonden kunnen worden met het netwerk loopt dit bij het nieuwe netwerk op richting de 1 miljoen.

Veel apparaten zullen in de toekomst gebruikmaken van 5G. Zo is het in de toekomst mogelijk dat stoplichten met auto’s gaan communiceren, zodat jij weet over hoeveel seconden het licht op groen gaat.

Een mogelijke nadeel is dus het effect van de straling op onze gezondheid. Op dit moment worden er al beperkingen gesteld aan de straling. Als men zou besluiten om extra veiligheidsmarges in te bouwen gaat dit ten koste van de technologische innovatie.

Wanneer kan ik met mijn sim only of prepaid van 5G gebruikmaken?

 

Op dit moment is het al mogelijk om met je sim only of prepaid van 5G gebruik te maken, zij het in beperkte mate. Ten eerste heb je hiervoor een contact met je provider nodig. Op dit moment is VodafoneZiggo de eerste provider die 5G levert.

Verder moet je een telefoon hebben die 5G ondersteunt. Op dit moment zijn dit enkele toestellen zoals die van Samsung, Huawei P40 en de OnePlus 8.

Ook zijn beperkte zendmasten in Nederland klaar voor de overstap naar 5G. Vodafone heeft 2000 zendmasten in het midden van het land aangezet voor 5G.

De kans is dus klein dat je nu gebruik kan maken van 5G. Wel zal 5G binnenkort ook voor jou beschikbaar zijn. Vodafone zet bijvoorbeeld deze zomer nog eens 1000 zendmasten actief. Binnenkort wordt 5G voor iedereen beschikbaar!

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2021 Dit is Enschede

Thema door Anders Norén