Een ongeval zit in een klein hoekje. Mocht je een ongeval meemaken, kun je letselschade oplopen. Letselschade kan verschillende kosten met zich meebrengen. Daarom is het dus goed om te weten of je in aanmerking komt op een vergoeding, mocht je letselschade hebben opgelopen.
Wat is letselschade?
Letselschade kan zowel de lichamelijke als psychische schade zijn die je oploopt na een ongeval. Deze schade kun je bijvoorbeeld oplopen tijdens een verkeersongeluk of door een medische fout. Ter compensatie voor de schade kun je de tegenpartij aansprakelijk stellen voor een vergoeding.
Letselschade kan bestaan uit verschillende kosten. Deze kosten zijn vaak medische of materiële kosten. Medische kosten zijn bijvoorbeeld medicijnen of huishoudelijk hulp na het ongeval. Bij materiële kosten kun je denken aan kapotte eigendommen zoals kleding, fiets of auto.
Letselschade bevat ook een gedeelte immateriële schade. Dit is schade die je niet kan zien, maar dat er wel is. Hierbij kun je denken aan emotionele schade, leed en pijn. De vergoeding van immateriële schade noemen we ook wel smartengeld.
Hulp bij letselschade
Denk je aanspraak te maken op vergoeding na een ongeval? Dan kun je het beste hulp inschakelen. Dit is het werk voor een advocaat. Zelf heb ik goede ervaring bij Advocaat Almelo. Sommige advocaten hebben hun eigen specialisaties. Eén van deze specialisaties is letselschade advocaat. Letselschade advocaten zijn gespecialiseerd in het helpen en oplossen van alles rondom letselschade. Dit zijn dan ook de advocaten die je wilt benaderen mocht je hiermee te maken krijgen.
Letselschade na een bedrijfsongeval
Ook tijdens werktijd kan een ongeval plaatsvinden. Als je slachtoffer bent geworden van een bedrijfsongeval en je hebt daardoor letselschade opgelopen, is je werkgever meestal aansprakelijk. Met uitzondering als hij zijn zorgplicht goed is nagekomen. Om een schadevergoeding te kunnen claimen, moet je de werkgever daarom aansprakelijk stellen voor jouw, bij het bedrijfsongeval opgelopen, letselschade. Voordat je dit gaat doen is het altijd handig om eerst in overleg te gaan met letselschadespecialist. Daarmee voorkom je problemen bij het aansprakelijk stellen van je werkgever.