Een auto, ze zijn er in alle soorten en maten en vrijwel iedereen heeft er een. Toch komt er erg veel kijken bij het hebben van een auto, denk hierbij aan het uitzoeken van verzekeringen en de welbekende APK die zo nu en dan uitgevoerd moet worden. Daarnaast zijn er bij het aanschaffen van een auto ook nog erg veel dingen waar over nagedacht moet worden of rekening mee moet worden gehouden. Denk bijvoorbeeld allereerst aan het uitzoeken welk type auto het beste bij je past, wil je bijvoorbeeld een grotere auto of toch liever wat compacter en van welk merk zou je dat willen? Verder moet je bijvoorbeeld ook de afweging maken of diesel, elektrisch of benzine verstandiger is vanuit economisch opzicht, maar misschien ook wel met het milieu in het achterhoofd. Als laatste kom je dan nog bij de afweging wat de beste manier is om je auto te financieren. Is het namelijk voordelig om een auto te kopen, te (private) leasen of is een lening auto het overwegen waard?
Welk type auto past bij jou?
Voor onder andere deze vragen zijn er een aantal tips die kunnen helpen bij het maken van de beslissing. Om er achter te komen welke auto bij je past zijn er tegenwoordig allemaal tests online te vinden waar je, door middel van het beantwoorden van vragen, erachter kan komen welk type auto bij jou zou moeten passen. Naast dit soort tests heb je zelf misschien ook al een voorkeur en is het bijvoorbeeld mogelijk om langs een autoverkoper te gaan. Wel zal deze autoverkoper er zelf natuurlijk ook belangen bij hebben dus is het wel verstandig goed zelf na te blijven denken over de woorden van deze autoverkoper.
De voordeligste brandstof
Bij het kiezen van de motor is het allereerst de afweging of je het uitsluitend laat afhangen van de financiën of dat je ook met het milieu of andere factoren rekening zou willen houden. Zo kun je bijvoorbeeld als principe hebben dat je geen dieselauto meer wilt vanwege het milieu. Als je het alleen laat afhangen van de financiën is het slim om te voorspellen hoeveel je verwacht te gaan rijden. Dan kun je namelijk wat proefberekeningen maken en, afhankelijk van het type auto, zal je een jaarlijks aantal gereden kilometers vinden waar het omslagpunt zit wat betreft het type motor. Als je erg veel lange afstanden rijdt kan het bijvoorbeeld niet handig zijn om continu te moeten laden en ook zal diesel dan waarschijnlijk voordeliger zijn dan benzine.
De financiering van je auto
Ook als het gaat om de financiering van de auto kan het verstandig zijn om van tevoren te berekenen hoeveel kilometers je verwacht te gaan rijden. Bij private leasen kun je namelijk soms een maximaal aantal kilometers wat je per jaar mag rijden aangeven en als je dit maximum lager houdt, dan zullen ook de maandelijkse kosten lager liggen. Als deze maandlasten erg hoog komen te liggen, kan het zijn dat de maandlasten zo hoog worden, dat het toch meer uitnodigt om een, misschien tweedehands, auto te kopen. Hier gaat in eerste instantie natuurlijk meer geld in zitten, maar heb je wel een fysiek product in handen dus zul je aan het einde de auto ook weer kunnen verkopen. Door dit weer van het aankoopbedrag af te halen kan het toch wel aanzienlijk goedkoper zijn.