Een podotherapeut is iemand die opgeleid is als specialist op het gebied van de voet. Voordat je de titel podotherapeut mag voeren dien je een 4-jarige HBO opleiding te hebben gevolgd en deze succesvol te hebben afgerond.
Een podotherapeut heeft tijdens zijn opleiding (en later tijdens het uitvoeren van zijn vak) geleerd om diverse klachten te behandelen aan de voeten. In het speciaal is men tevens bevoegd om wonden, huid-, en nagel-problemen te behandelen die horen bij chronische ziektes zoals diabetes en reuma.
Podotherapie aan de basis
Podotherapie houdt zich bezig met problemen met voeten en andere klachten die daaruit voortkomen. Een goede en gezonde houding begint bij de voeten. Veel lichamelijke problemen en ongemakken komen daarom voort uit het niet goed functioneren van de voeten of door een verkeerde stand van de voeten. De klachten beperken zich niet enkel tot de voeten maar ook klachten aan de benen, heupen en onderrug kunnen hun oorsprong in de voeten vinden.
Een podotherapeut zal na een intakegesprek op zoek gaan naar de oorzaak van de klachten. Komen deze voort uit de stand van de voeten of zijn ze het gevolg van andere problemen met de voeten dan wordt er een behandelplan opgesteld.
Een podotherapeut maakt tijdens de behandeling gebruik van een aantal behandelmethodes.
- Een belangrijk deel van het werk van de podotherapeut bestaat uit preventieve maatergelen. Meestal controleert de podotherapeut de voeten op wondjes en drukplekken. Daarna wordt er een advies gegeven welke schoenen het beste bij de voet passen.
- Klachten kunnen verminderd worden door bepaalde oefeningen samen met jou te doen. Een andere optie is dat de podotherapeut voorschrijft om deze oefeningen thuis te doen. Met deze oefeningen kan de podotherapeut klachten verminderen of verhelpen.
- Er zijn situaties van ernstige likdoorns of eeltvorming waarbij een (normale) pedicure niet kan en mag ingrijpen. In dat geval wordt de podotherapeut ingeschakeld.
- Een podotherapeut zal vaak kiezen voor een corrigerende behandeling voor de voeten. Het meest bekend zijn wel de podotherapeutische zolen. De houding wordt met gebruik van deze zolen gecorrigeerd waardoor de klachten verminderen. Er zijn echter ook andere middelen die voor een correctie kunnen zorgen denk daarbij aan nachtspalken, teenortheses, nachtspalken, aangepaste schoenen en nagelbeugels
- Een podotherapeut kan (tijdelijk) de druk verlagen rondom een probleemgebied (denk aan bijvoorbeeld een behandelde likdoorn). Dit kan gebeuren door een viltbehandeling in te zetten of door gebruik te maken van medical taping.
- Bij diabetici en mensen met reuma ontstaan er regelmatig wondjes aan de voet. Vaak doordat ongemakken zoals steentjes of slecht zittende schoenen niet worden opgemerkt door een verminderd gevoel in de voeten. Deze wondjes dienen behandeld te worden door een podotherapeut om ernstige infectie te voorkomen.
Dé podotherapeut in Enschede
Voetencentrum Wender is een landelijke podotherapie aanbieder met een groot aantal vestigingen in Enschede. Ga je naar deze podotherapeut dan ben je zeker van een goede behandeling bij jou in de buurt.