Een lekkende kraan lijkt soms een onschuldig probleem. Maar voor u het weet wordt de lekkage erger en heeft u het hele keukenblad onder water staan. Met een beetje pech loopt het zelfs van uw keuken op de grond. Dan kan al snel extra schade veroorzaakt worden aan de keukenvloer. Een lekkende kraan kost u daarnaast ook nog eens geld, de waterrekening kan al gauw oplopen namelijk. Wij leggen u uit wat de oorzaak van een lekkende kraan is en hoe u het probleem snel kunt verhelpen.
Oorzaak achterhalen
Druppelt er continu water uit uw kraan? En dat terwijl u de kraan echt goed heeft dichtgedraaid. Dat kan al snel in de papieren lopen. U denkt misschien: ‘ach, die paar druppels’. Vergis u niet! Een lekkende kraan kan toch echt honderden liters water per jaar verspillen. De oorzaak van een druppelende kraan is afhankelijk van het soort kraan. Er zijn twee soorten kranen: keramische kraan en een kraan met een binnenwerk met kraanleertjes. Hoe u kunt achterhalen met welke soort kraan u te maken heeft? Dat merkt u snel genoeg wanneer u de kraan opendraait. Een keramische kraan opent u namelijk al met één slag, in tegenstelling tot een kraan met een binnenwerk met kraanleertjes. Deze moet u drie keer draaien voordat u de kraan heeft geopend. Bij een keramische kraan is de oorzaak van de lekkage een kapot binnenwerk, terwijl bij de andere kranen het vaak gaat om een kapot kraanleertje.
Keramische kraan repareren
Het allereerste wat u moet doen wanneer u een keramische kraan wilt repareren, is het dichtdraaien van de hoofdkraan. Zo creëert u niet onverwachts een waterballet in uw keuken, badkamer of toiletruimte. Nadat u de hoofdkraan heeft gesloten, kunt u de bedieningsknop van uw kraan verwijderen. De meeste kranen hebben een afdekknop die u gemakkelijk met een schroevendraaier kunt verwijderen. Verstopt achter de afdekknop zit een schroef, waarmee u de bedieningsknop van uw kraan kunt losdraaien. Haal de bedieningsknop eraf en u ziet het binnenwerk van de kraan. Draai nu met behulp van een steeksleutel het bovendeel van de kraan los. Dit is het onderdeel dat u moet vervangen om ervoor te zorgen dat de waterverspilling stopt. U kunt een nieuw bovendeel kopen bij de bouwmarkt. Houd wel altijd het merk en typenummer van uw kraan bij de hand zodat u zeker weet dat u het goede bovendeel koopt. U kunt nu het bovendeel van de kraan vervangen en testen of de kraan nog lekt. Indien de kraan weer naar behoren werkt, kunt u de bedieningsknop weer op de kraan monteren en heeft u de lekkage verholpen.
Kraanleertje vervangen
Kraanleertjes zijn er in verschillende soorten en maten. Gelukkig kunt u bij de meeste bouwmarkten een doosje kopen met daarin een assortiment aan kraanleertjes. Zo weet u zeker dat u een kraanleertje in de goede maat in huis haalt. Ook hierbij geldt dat u eerst de hoofdkraan moet dichtdraaien, voordat u de kraan opent. Verwijder de bedieningsknop van de kraan zoals hierboven omschreven staat. Nu kunt u de sierhuls van de kraan losdraaien. Om te voorkomen dat u de sierhuls beschadigd, kunt u het beste even een doek tussen de huls en het gereedschap plaatsen. Draai vervolgens de moer of schroef los waarmee het kraanleertje vastzit. U kunt nu gemakkelijk het kraanleertje verwijderen. Nu u de kraan toch opengedraaid heeft, kunt u direct even de kalkaanslag op de verschillende onderdelen verwijderen met behulp van een ontkalkingsmiddel. Monteer een nieuw kraanleertje en draai de schroef of moer weer vast. Plaats het sierstuk weer terug en monteer de bedieningsknop op de kraan. Ook nu geldt dat u het beste tussendoor even kunt controleren of de lekkage van uw kraan verholpen is, voordat u de bedieningsknop terug op de kraan draait.
Schakel een hulplijn in
Ziet u het niet zitten om zelf de lekkende kraan te repareren of wil het u niet lukken? Twijfel dan niet en schakel gewoon een hulplijn in. Bel bijvoorbeeld naar Loodgieters.nl via 0800 – 2400 000 en maak snel een afspraak met een loodgieter bij u in de buurt. De loodgieter komt graag bij u thuis om de lekkende kraan voor u te repareren. Zo hoeft u niet langer iedere dag uw complete keukenblad te boenen omdat er kalksporen van het water achterblijven op het aanrechtblad. Én u voorkomt een hoge waterrekening!