De Zweedse erfenis van FC Twente

Logo van FC TwenteAan het einde van het vorige seizoen stond FC Twente trots vierde. Uiteindelijk werd de ploeg in de voorronde om de championsleague (onterecht?) uitgeschakeld door AZ. Twente was hot en een aantal spelers verdienden een contract bij een andere (top)club.
Met name de Zweedse buitenspelers Sharbel Touma en Kennedy Bakircioglü draaiden een uitstekend seizoen en droegen bij aan het swingende spel van FC Twente. Naast goed voetbal was het ook nog effectief wat ze deden. Samen waren ze goed voor 24 doelpunten en 16 assists in de competitie en de daarop volgende play off.
In de zomerstop vertrok Bakircioglü naar Ajax en Touma ging naar het Duitse Borussia Mönchengladbach. Twente reageerde adequaat op de transfermarkt en legde een aantal spelers vast die de zware taak kregen om de Zweedse erfenis op zich te nemen.

Denneboom

Romano Denneboom werd overgenomen van NEC waar hij een redelijk seizoen draaide waarin hij 9 keer scoorde. Denneboom stond bekend als een momentenvoetballer die geniale wedstrijden afwisselt met partijen waarbij hij geen deuk in een pakje boter trapt. Denneboom is een speler die al jaren bestempeld wordt als “net niet”.
In de eerste seizoenshelft lijkt Denneboom zijn reputatie zowel positief als negatief waar te maken. Hij veroverde een basisplek en scoorde 5 keer. Hij is echter nog niet de speler die het elftal naar een hoger niveau tilt en wisselt geniale acties of met onbegrijpelijk balverlies.

Fred Rutten heeft blijkbaar veel vertrouwen in Denneboom. Hij speelde tot nu toe elke wedstrijd en startte vaak in de basis. Denneboom zette in het nieuwe jaar een uitstekende reeks neer waarin hij tegen Groningen, Feyenoord en Sparta één van de betere spelers van het veld was. Jammer genoeg heeft Denneboom deze vorm niet vast kunnen houden en speelde hij tegen NAC en Heracles dramatische wedstrijden. Het dieptepunt werd echter vorige week tegen Roda bereikt.
De vergelijking met Touma is eigenlijk snel gemaakt. Touma speelde ook enkele matige seizoenen maar had zeker potentie.
Ik ben van mening dat Denneboom in de basis een goede voetballer is die nog een klein zetje in de goede richting nodig heeft. Met Rutten als coach heeft hij de kans om nog een stap te maken en een meerwaarde voor Twente te gaan worden. Vooral als hij zijn rendement nog wat kan vergroten is hij een speler die de Zweedse erfenis op zich kan nemen.

Hersi

Youssouf Hersi kwam aan het begin van het seizoen over van Vitesse waar hij vorig seizoen in 27 wedstrijden 4 keer tot scoren kwam. Hersi heeft net als Denneboom in het verleden al een aantal clubs versleten. Uiteindelijk hoopt hij bij Twente zijn juiste vorm te vinden.
Hersi heeft nooit echt een basisplaats bij Twente kunnen veroveren. Tijdens de invalbeurten die hij wel krijgt heeft hij nog niet écht kunnen overtuigen. De inzet is er wel maar de chemie op het veld ontbreekt.

Het lijkt er op dat Hersi het niet gaat redden bij Twente. De eerste geruchten over een transfer zijn ook alweer opgedoken.

Huysegems
Stein Huysegems werd overgenomen van Feyenoord waar hij een moeilijke periode doormaakte en weinig aan spelen toekwam. Ondanks het vertrouwen van Fred Rutten bloeide Stein Huysegems niet uit tot de gewilde buitenspeler. Het lijkt er op dat bij FC Twente Huysegems beter tot zijn recht komt op de nummer 10 positie. Hier speelde hij enkele goede wedstrijden en bekroonde zijn optredens met een aantal doelpunten.

Aangezien Huysegems blijkbaar niet uit de verf komt als buitenspeler is de vergelijking met Touma en/of Bakircioglü erg moeilijk te maken. Als buitenspeler waren zijn voorzetten en acties vaak ongelukkig. Zijn inzet was daarentegen groots. Het lijkt erop dat Huysegems bij Twente blijft. Ik heb er ook vertrouwen in dat Huysegems zich ontpopt tot een meerwaarde voor dit team. Wanneer dit niet op de buitenpositie zal zijn dan wel als nummer 10.

Elia

Eljero Elia kwam aan het begin van het seizoen over van Ado Den Haag. De nog jonge Elia werd gehaald met het oog op de toekomst. In het begin van het seizoen moest hij dan ook vaak genoegen nemen met een plaats op de bank. Omdat Twente zoekende was naar een juiste invulling van de buitenposities kreeg ook Elia zijn kans. Elija had een aantal wedstrijden nodig om op stoom te komen maar in de tweede seizoenshelft lijkt hij zijn basisplaats veroverd te hebben. Met mooie acties langs de zijlijn is hij hard op weg om een publieklieveling te worden.
Er moet wel gezegd worden dat het “succes” van Elia nog wel erg pril is en dat zijn spel nog erg grillig is. Naast goede wedstrijden speelt hij ook wel eens anonieme wedstrijden. Elija heeft het in zich om Kennedy en Touma te doen vergeten. Hiervoor moet hij zich nog wel iets ontwikkelen. Vooral aan het rendement en zijn stabiliteit moet Elia nog werken.

Arnoutovitc

Marko Arnoutovitc is een talent dat in het seizoen 2006/2007 overkwam naar FC Twente. Hij werd gehaald om aanvankelijk in de A1 en Jong FC Twente zte gaan Voetballen. Al snel werd hij bij de selectie gehaald. Na een aantal invalbeurten en zelfs een enkele basisplaats maakt Arnoutovitc een goede en volwassen indruk. Doordat N’Kufo vrijwel altijd in de spits staat bij FC Twente komt Arnoutovitc vaak in het veld op een buitenpositie.
Arnoutovitc is een centrumspits en is daarom moeilijk te vergelijken met de buitenspelers van vorig seizoen. De wedstrijden die hij op deze posities speelde waren zeker niet onaardig. Helaas heeft ook hij Kennedy en Touma nog zeker niet doen vergeten.

Conclussie

Momenteel zijn er nog geen spelers die de “Zweedse erfenis” compleet hebben doen vergeten. Wanneer de vergelijking gemaakt wordt tussen enerzijds Sharbel Touma en Kennedy Bakircioglü en anderzijds een aantal nieuwe spelers van Twente dan wordt vaak vergeten dat beide Zweedse buitenspelers ook enkele jaren nodig hebben gehad om naar het niveau te groeien van vorig seizoen.
Twente haalt momenteel het niveau van vorig seizoen niet maar de manier waarop de club is omgegaan met het verlies van enkele dragende spelers is bewonderenswaardig. Er werden spelers gehaald die aansluiten bij de speelstijl van de club. Deze nieuwe spelers krijgen het vertrouwen en de tijd om zich aan te passen en uit te groeien tot een meerwaarde.
Daarnaast zorgt men er voor dat er een heleboel talenten klaar staan om in de luwte gebracht te worden.
Door het grote aantal talentvolle spelers en de vernieuwde daadkracht bij de club ga ik er van uit dat de komende seizoenen bij FC Twente zeker nog de nodige successen gaan brengen. Mijn voorspelling is dat enkele van de nieuwe spelers op zullen staan en de “Zweedse erfenis” op zich zullen nemen. Dit seizoen is het al duidelijk geworden dat het succes van vorig seizoen niet gehaald gaat worden. Maar Twente is nog vol in de race om de Play-offs en er is dit seizoen ook al genoeg moois te beleven geweest.