Dit is Enschede

Alles wat je moet weten over Enschede

Je merk registreren in Europa en de Benelux

Het registreren van een merk is één van de zaken die zeer hoog op de to do list zou moeten staan. Want het opbouwen van een merk kost zeer veel energie, tijd en vooral geld. Door je merk te beschermen in Europa en de Benelux (of wereldwijd) voorkom je dat een andere partij ineens jouw merk gaat gebruiken. Je merk registreren in Europa of de Benelux is dus zeer belangrijk.

Hoe bescherm ik een merk in Europa en de Benelux

Je kunt je merk beschermen door deze te registreren. Dit gebeurt altijd in samenwerking met een merkenregistratiebureau. Het is namelijk belangrijk dat je merk op de juiste manier wordt vastgelegd, zodat deze juridisch ook sterk staat als het ooit tot een juridische rechtspraak komt. Bij een merk denken velen vaak aan een logo en productnaam, echter is het ook mogelijk om labels, verpakkingen en zelfs slogans vast te laten leggen (have a break have a Kitkat) . Ook een bepaalde toon of melodie kan worden vastgelegd. Denk bijvoorbeeld aan de Unox rookworst tune.

merkbescherming

Stappen die worden doorlopen bij merkregistratie

Om een merk te laten registreren moeten een aantal stappen worden doorlopen.

 1. Is het merk nog beschikbaar
  Allereerst moet er natuurlijk worden gekeken of het merk dat je wilt registreren niet al geregistreerd is.
 2. Afbakenen van het merk
  Vervolgens moet er worden gekeken of het merk voldoende onderscheidend is en niet te beschrijvend is. Je kunt bijvoorbeeld niet een algemeen woord registreren, omdat dit simpelweg niet van jou is.
 3. Bepalen waar je je merk wilt registreren
  Vervolgens moet je je bedenken waar je het merk wilt laten registreren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het merk alleen in de Benelux (dit is een BOIP registratie), in Europa(dit is een EUIPO registratie) of over de hele wereld te laten registreren. Een wereldwijde registratie is vaak nog niet nodig en erg kostbaar. In Europa kun je ervoor kiezen om het merk per land te laten registreren, of om het te laten beschermen in alle lidstaten van de EU. Dit is de makkelijkste en goedkoopste optie, omdat je anders per land aan de regels van de merkregistratie moet voldoen. Dit hoeft niet bij een EUIPO registratie. Hier ben je, na goedkeuring, beschermd in alle 28 landen (op dit moment).
 4. Het merk registreren
  Voldoe je aan alle voorwaarden en heb je alle stappen doorlopen. Dan moet het merk daadwerkelijk bij de instantie worden aangevraagd. Deze controleert de aanvraag en zal deze vervolgens wel of niet goedkeuren. Als de registratie om wat voor reden dan ook wordt afgekeurd dan is je merk niet bescherm. Je zal dan de feedback moeten verwerken en nog een aanvraag moeten doen. We raden dan ook altijd aan om alles in samenwerking met een merkregistratie

starbucks merk

Merkbescherming in Enschede

Merkbescherming is een specialist, er zijn dan ook niet veel merkregistratiebureaus in Enschede. Zelf heb ik ook een keer een merk moeten laten registreren. Ik heb dat Destijds laten door door Marcam. Dit is een merkbeschermingbureau die zeer veel kennis heeft van zaken. Mijn registratie is direct de eerste keer goedgekeurd. Dit heeft mij veel kosten bespaard. Moet je zelf een merk laten registreren? Dan kun je gebruik maken van de gratis merkscan of het vrijblijvende consult.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2021 Dit is Enschede

Thema door Anders Norén