Integratie cursus in Enschede

Rita V. belde me laatst op of ik Ali B. (geen familie van) wilde helpen bij zijn integratie cursus. Nu moet je weten dat Ali een goede vriend van me is die al zijn hele leven in Enschede en omstreken heeft gewoond maar hij komt oorspronkelijk uit Turkije. Maar met die nieuwe regels enzo werd het toch een keer tijd dat Ali zijn integratie cursus ging afronden. Nu ben ik natuurlijk een volbloed Nederlander die alles van dit mooie land af weet.

Om te beginnen heb ik Ali maar eens uitgenodigd om wat te gaan eten. De eerste gedachte die bij me op kwam was: “We gaan Boerenkool eten!”. Nu heb ik zelf een enorme hekel aan Boerenkool en alle andere soorten kool (behalve zuurkool) dus heb ik die gedachte maar snel laten varen. Toch de telefoongids er maar eens bij gepakt en gezocht naar een restaurant waar ze Nederlandse gerechten verkopen. Naast alle Mexicanen, Chinezen, Italianen en Turken vond ik toch echt geen Nederlands specialiteiten restaurant.

Na snel een shoarmatje te hebben gepakt heb ik Ali meegenomen naar Twente. Daar stonden we dan gezamenlijk in vak-p. Omdat we hier toch waren om wat te leren vertelde ik Ali over het Nederlandse totaal voetbal. Over het feit dat Johan Cruijff dat eigenlijk van Twente heeft afgekeken. Ik vertelde hem over het traditionele 4-3-3 systeem waarbij de buitenspelers erg belangrijk zijn. Toen ik klaar was met mijn vurige betoog werd de opstelling bekend gemaakt. Ali hield zich even rustig en zei toen: “Gelukkig hebben jullie die Huysegems, dat is tenminste één Nederlander op de vleugels”. Ik heb hem maar in de waan gelaten.

Na de wedstrijd vroeg Ali me naar de molens. Ik mijn TomTom aangezet en stom naar de Molenstraat gereden. Uiteindelijk hebben we daar in de shop wel wat Nederlandse cultuur opgesnoven maar veel Molens hebben we daar niet gezien. Omdat we toch niet meer mochten rijden zijn we maar de binnenstad ingelopen waar ik Ali het Nederlandse uitgaansleven van dichtbij wilde laten zien. Jammer genoeg kwamen we nergens binnen. Of dit nu lag aan het feit dat Ali knetterstoned was of dat het lag aan zijn buitenlandse uistraling is me nog niet helemaal duidelijk.

Gelukkig konden we uiteindelijk nog naar binnen bij de Ierse Pub waar we flink wat onvervalste Grolsch hebben kunnen drinken. Toen we uiteindelijk het kaartje moesten betalen heb ik Ali ook nog bij wijze van grap kennis laten maken met de Nederlandse zuinigheid.

Ali heeft morgen zijn Integratietoets.

Ali, veel succes. Mocht je het ondanks alle inspanningen niet halen dan zie ik je wel weer in Turkije. Ga dan eens werken in een All-in-hotel. Waarschijnlijk leer je daar meer van de Nederlandse cultuur dan van mij.