Ik ben een N’Kufo fan

Blaise N'KufoBlaise N’Kufo dé spits van F.C. Twente is in Enschede al jaren een garantie voor doelpunten. Onlangs maakte hij zijn 100e doelpunt voor de ploeg uit Enschede. Toch wordt hij niet onophoudelijk toegezongen in het stadion, worden er geen shirtjes met zijn gezicht erop gedrukt en is er ook nog geen carnavalskraker uitgebracht met als titel N’Kufo olé.

N’Kufo is dus niet héél erg hot. Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat hij niet wordt gewaardeerd in Enschede. Persoonlijk wil ik vanaf deze plek mijn waardering uitspreken en voor eens en voor altijd duidelijk maken dat ik een N’Kufo fan ben.

Voor degenen die het niet meer weten N’Kufo kwam in 2003 over van het Duitse Hannover 96 waar hij op een zijspoor was beland. N’Kufo had in de paar jaar voor zijn korte periode bij Hannover ook al een waslijst aan clubs versleten (Lausanne Sports, Echallens FC, Al-Arabi, Yverdon Sports, Lugano, Grasshoppers, FC Luzern, FSV Mainz 05). Overal kwam N’Kufo tot scoren maar was overal ook snel weer vertrokken.

F.C. Twente kampte in de periode voor de komst van N’Kufo nog steeds met de erfenis van Jan Vennegoor of Hesselink. De in 2001 vertrokken spits bleek moeilijker te vervangen dan gedacht. Spelers als De Gier, Houwing, Cavens en Kolman lukte het om verschillende redenen niet om uit te groeien tot de spits die FC Twente op dat moment nodig heeft.

Johan Plageman tovert de op dat moment volstrekt onbekende Afrikaanse Zwitser uit de hoge hoed. N’Kufo maakt al snel indruk in Enschede door in zijn eerste seizoen 14 doelpunten te scoren. Wat het meeste bij zal blijven dat in het eigen Arke stadion in een week tijd zowel Feyenoord als Ajax wordt verslagen. Tegen beide tegenstanders wist N’Kufo twee keer te scoren.

Sinds zijn komst bij Twente is N’Kufo ieder seizoen clubtopscorer geworden. Het lijkt daarom vreemd dat hij niet als een god aanbeden wordt. Misschien komt dit wel doordat de spits absoluut geen last heeft van sterallures. Het is buiten het veld een rustige en zorgzame vader. In het veld is het puur efficiency wat N’Kufo laat zien. Geen geniale acties of frivoliteiten maar pure kracht en standvastigheid. Deze eigenschappen worden gecombineerd met een enorme doelgerichtheid, koelbloedigheid en een zuiver schot.

Ondanks of juist dankzij deze eigenschappen is N’Kufo bij Twente uit kunnen groeien tot het doelpuntenmachine dat hij is. Hij wordt niet aanbeden omdat hij de persoon daar niet naar is. Maar de waardering binnen FC Twente kringen is er niet minder om.

Daarom zeg ook ik: “Ik ben een N’Kufo fan.”