Koninginnedag 2008 in Enschede

Waarschijnlijk heeft iedere stad of dorp haar eigen rijtje aan festiviteiten en evenementen op Koninginnedag. Tegenwoordig wordt er in Enschede een discussie gevoerd of al deze moeite wel nodig is. Het idee is om in plaats van Koninginnedag juist andere dagen meer onder de aandacht te brengen met optredens en dergelijke.

Maar momenteel doet Enschede nog vrolijk mee met de algemene tendens en wordt er weer vrolijk het één en ander op Koninginnedag georganiseerd.

Koninginnemiddag en Koninginnenacht

Het eigenlijke feest begint natuurlijk al de avond voor Koninginnedag. ‘smiddags tegen een uur of vier lopen scholen en bedrijven leeg en men verplaatst men zich massaal naar de terrassen en cafés aan de Oude Markt.

Dit jaar zullen er op het van Heekplein (waar normaal de markt is) vanaf 19:00 een aantal bekende DJ’s optreden.

19:00 - 20:00 Marc Vano
19:00 - 20:00 Tyler Hart (USA)
20:00 - 21:30 Chuckie
21:30 - 23:00 Marco V
23:00 - 00:00 Don Diablo
00:00 - 01:00 Switch (UK)

Op de Oude Markt is er een ander programma georganiseerd. Op de website van de Oranjevereniging staat over het programma het volgende:

“Naast de feestband Flippen, laat de band They want You de feestgangers meezingen en meedansen met hits uit de jaren zeventig en tachtig. Volkszanger Bouke verzorgt het Nederlandse lied. Verder treden die avond op: Jeroen, Your Fote en Brace.”

Het lijkt me dus een gevarieerd programma waarbij het vast gezellig wordt. Of deze artiesten de Oude Markt op de stoelen krijgen weet ik nog niet.

Naast alle festiviteiten moet ook FC Twente spelen op deze avond. Voor de play offs om een Champions league ticket ontvangt Twente NAC. Wegens de verbouwing van het stadion gebeurt dit echter niet in het vertrouwde Arke Stadion maar in het stadion van Emmen.

Koninginnedag

Om 11:30 komen de Idols deelnemers Nikki, Nathalie en Charlene optreden op het Van Heekplein. Het concert, ter ere van het 5-jarig bestaan van De Klanderij en de 75ste verjaardag van de Oranjevereniging, is gratis.

Wanneer de idols liefhebbers op het van Heekplein staan hoop ik persoonlijk al een plekje gevonden te hebben op één van de terrassen van de Oude Markt. Hoewel je voor een zitplaats nogal vroeg op moet staan hoop ik toch wel op een plekje aan één of andere statafel.

Op het midden van het plein zullen natuurlijk ook de nodige optredens plaatsvinden. Dit wordt wederom georganiseerd door de Oranje vereniging:

“Tessa & Friends treden op, maar ook de ArtEZ coverband verhoogt die dag de feestvreugde, net als The Tommycats en L.I.N.E.”

Wie het allemaal zijn weet ik niet maar als het weer een beetje meewerkt wordt het vast gezellig op de Oude Markt.

Natuurlijk is er door de hele stad ook weer een rommelmarkt en zijn er op verschillende andere pleinen nog wat kleinere evenementen zoals een auto-evenement en een skate-evenement.